RAT SAD PROTIV RT ILI ZMIJA KOJA JEDE SOPSTVENI REP

ENDRJU KORIBKO Vlada SAD želi da odvrati eksperte od saradnje sa RT i da...

ENDRJU KORIBKO

Vlada SAD želi da odvrati eksperte od saradnje sa RT i da zastraši američko osoblje tog emitera

Američka odluka da se RT registruje kao „ruska agentura“ nije bila iznenađujuća po sebi, ali iznenadni rok koji je određen sugeriše da Vašington ne želi da se emiter pridržava novih pravila i da vlada traži „legalni izgovor“ da zatvori ovu kompaniju. RT je upravo objavio da američko Ministarstvo pravde zahteva da se do ponedeljka registruju kao „strani agenti“, dok je direktor i glavni urednik Margarita Simonjan ovu odluku oštro okarakterisala kao „kanibalistički rok“.

Pisao sam o tome kako se američki Akt o registraciji stranih agenata (Foreign Agents Registration Act – FARA; prim. prev) zloupotrebljavao radi zastrašivanja Amerikanaca u ranije objavljenom članku za Oriental Review pod naslovom Zastrašivanje sponzorisano od strane države, ili kada FARA ode predaleko. Načelna ideja je da se ovaj element ere pre Drugog svetskog rata koristi kao oružje protiv američkih navodno svetih vrednosti slobode govora, a kako bi se stišali svi glasovi koji odstupaju od narativa mejnstrim medija ili nisu deo „kontrolisane opozicije“.

„KANIBALISTIČKI ROK“
Zbog toga američka vlada do te mere insistira na označavanju RT kao „strane agenture“, ali takođe želi da odvrati eksperte od saradnje sa tom platformom u deljenju njihovih stavova. I ne samo to. Sledeći motiv je da se zastraši američko osoblje ovog emitera kako bi napustilo posao pod pretnjom da će zauvek imati žig FARA u svojim biografijaama, što je dovoljno da mnoge sumnjičave diplomce navede da dvaput razmisle pre nego što se zaposle u RT.

Na osnovu svega toga, ovi uznemirujući ishodi znače da SAD sad otvoreno omalovažavaju svoju neostvarenu globalnu ideologiju promocije „ljudskih prava“ i „sloboda“, lišavajući slobode govora RT i njegove zaposlene, naravno, pritom razumevajući da dekretom kojim se ta kompanija stavlja na listu „stranih agenata“ stvaraju očigledne dvostruke standarde zbog odbijanja vlade da druge javno finansirane strane medije okarakteriše na isti način.

rt08Kao što izreka kaže, „revolucija jede svoju decu“, a američka revolucija, koja je dovela do rasta slobode govora, sadržanog u prvom amandmanu američkog Ustava, sad samu sebe proždire, skoro dva i po veka od njenog utemeljenja. To je gospođa Simonjan nagoveštavala kada je odluku okarakterisala kao „kanibalistički rok“.Kao što sam pisao u kolumni za Sputnjik prethodne nedelje, Rusijagejt predstavlja „samoubistvo meke moći supersile“, a činjenicom da je za RT ekstremno teško da ispuni rok ministarstva pravde na vreme, SAD pripremaju osnov za preduzimanje pravnih postupaka protiv njih zbog potencijalne neusklađenosti. To je samo korak od eventualnog zatvaranja njihovih kancelarija i prisiljavanja kompanije da napusti zemlju.

Naravno, vlada možda neće biti tako drska da javnosti prizna šta se zaista dešava, ali efekat uznemiravanja RT na način kako to ona sada radi ne znači ništa drugo do činjenje svega da im se onemogući rad, baš kako je gospođa Simonjan ranije rekla.

ORAO SE POSTIDEO
Vrhunac ironije je da SAD obično ukore svoje geopolitičke protivnike za njihove administrativne akcije protiv različitih entiteta na svojoj teritoriji, namerno dekontekstualizujući njihove poteze kako bi prikazali da su Rusija, Kina, Iran i drugi „diktature koje ne biraju sredstva da uguše sopstvene građane“ iako je u ovom slučaju takva hiperbolična i pogrešna polemika daleko primenjivija na same SAD. Ona precizno hvata suštinu rata Vašingtona i alternativnih medija, uključujući i one protiv svojih državljana koji imaju sopstvene stavove i ne plaše se da ih javno dele.

rt07Možda je nekad slika orla (Bald Eagle – grb SAD; prim. prev) ponosno raširenih krila sadržala suštinu američkog sna i onog što su SAD predstavljale u očima sveta, ali danas bi kao novi nacionalni simbol zemlje bila prikladnija – zmija koja jede sopstveni rep.

Preveo IVAN RISTIĆ

Sputnik Interntional

Svet
Pratite nas na YouTube-u