MOGERINI: SRBIJA OSTVARUJE „EKSTREMNO“ DOBAR NAPREDAK KA EU

Šefica EU diplomatije je ocenila da su odnosi Srbije i EU „jaki i intenzivni“...

Šefica EU diplomatije je ocenila da su odnosi Srbije i EU „jaki i intenzivni“

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da je Srbija ostvaruje ekstremno dobar napredak na putu ka EU.

— To je naš zajednički strateški cilj i interes – poručila je Mogerini po završetku sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Šefica EU diplomatije je, na zajedničkoj konfereniciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i komesarom Johanesom Hanom, ocenila da su odnosi Srbije i EU „jaki i intenzivni“.

Mogerini je navela da sama činjenica da je EU od 2000. godine do danas investirala devet milijardi evra za podršku reformama i razvoju Srbije, govoro o tome koliko je „duboko, jako i važno“ partnerstvo EU i Srbije.

— Naša čvrsta i zajednička namera jeste da ovo partnerstvo još više razvijamo i napravimo nepovratan napredak na put Srbije ka EU, kao i celog regiona – rekla je visoka EU predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost.

Ona je ocenila da u ovom trenutku evropska perspektiva Srbije i regiona ima „jaču nego ikada“ podršku u EU.

— Predsednik Junker je jasno u svom govoru o stanju Unije poručio da su vrata EU otvorena za dalja pristupanja čim zemlje ispune kriterijume i da se na tome radi. Ja sam oduvek verovala da će budućnost EU biti sa više od 27 država članica – dodala je Mogerini.

„BRZINA ULASKA U EU ZAVISI OD REFORMI“
Ona je istakla da brzina ulaska u Uniju zavisi od brzine kojom zemlje kandidati sprovode reforme koje su, kako je navela, prvenstveno u cilju u transformacije društva u regionu.

— Pozdravljamo odlučnost i predanost srpske vlade da nastavi sa započetim refomama u cilju ispunjenja očekivanja srpskih građana. To uključuje reforme u svim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava koja je ključna za dalji ekonoski napredak i investicije kroz šta Srbija prolazi, a koje mogu biti još više podržane dubinskim reformama u oblasti reforme pravosuđa, borbom protiv korupcije, reformama u oblasti fundamentalih prava. To su oblasti koje su ključne u našim pregovorima, ali i one na koje poslovna zajednica obraća pažnju – kaže Mogerini.

Šefica EU diplomatije zahvalila se Beogradu na posvećenosti koju pridaje dijalogu sa Prištinom.

Ona je ponovila da EU nastavlja da posreduje u tom dijalogu, da je došlo do pokretanja nove faze, ali i ocenila da je ključ uspeha leži u Beogradu i Prištini. Mogerini kaže je promenjen format, brzina i agenda dijaloga i da očekuje i veruje u kvalitativni iskorak u cilju normalizacije odnosa.

„ŠTO PRE FORMIRATI ZSO“
— Rezultati i sadržina ove nove faze biće vidljiviji u trenutku kada to bude korisno za dinamiku nove faze. U ovom trenuku meni je važno ne samo da posredujem, već i da zaštitim prostor i omogućim dvema stanama da rade na novoj fazi kako unutar sebe, tako i međusobno – dodala je Mogerini.

Ona je još jednom pohvalila odluku da se unutra Srbije sprovede unutrašnji dijalog o Kosovu, ocenivši to kao važan proces za evropsku perspektivu dve strane.

— Stabilnost, mir i dobrosusedski odnosi u regionu ostaju ključni, pomirenje i regionalna saradnja su ključni i osnovini principi na kojima je i EU izgrađena – zaključila je Mogerini.

Ona je pozvala obe strane u dijalogu da u potpunosti primene ono što je već dogovoreno u procesu dijaloga, a još nije implementirano – formiranje Zajednice srpskih opština i dogovor o energetici.

Izvor Tanjug/Blic, 16. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u