VUČIĆ: U EU NAM IZMEĐU REDOVA PORUČUJU DA PRIZNAMO KOSOVO

„Nije to priznanje, niko to ne govori na taj način. Govore između redova“ Predsednik...

„Nije to priznanje, niko to ne govori na taj način. Govore između redova“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da EU neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom.

„Morate da izvršite normalizaciju stanja, kako oni to kažu“, rekao je Vučić i dodao da, kako god da se to tumači, to je ono što EU očekuje.

„Nije to priznanje, niko to ne govori na taj način. Govore između redova, ali ne na taj način, ali ovo je ono što ja mogu da vam kažem“, rekao je predsednik novinarima u Aranđelovcu.

On je rekao da je zadovoljan jučerašnjim sastancima u Briselu, gde će danas boraviti i premijerka Ana Brnabić, i dodao da su takvi sastanci važni, jer nam predstoji veliki problem i nećemo moći bez drastičnih promena u odnosu, našem i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postanemo član EU.

VUČIĆ: IZETBEGOVIĆ JE IZNEO JASAN LIČNI STAV…
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ćemo odgovorno analizirati izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, jer se, kaže, ne potežu tek tako reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija, ali da neće otkazati posetu Predsedništva Beogradu, kao što je Sarajevo otkazalo posetu Tomislava Nikolića, „zbog pet puta manje stvari“.

On je ukazao da je Izetbegović u intervju za Dojče vele izneo lični stav prema KiM i drugim stvarima koje se odnose na Srbiju, tako da će i to biti uzeto u obzir i u skladu sa tim i postavljena naša politika.

Vučić je novinarima u Aranđelovcu rekao da se ne potežu reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija tek tako, ali i poručio da će nasa reakcija biti ta da ćemo sve analizirati i uzeti u obzir šta su necije želje i nadanja i u skladu sa tim, kao odgovorna zemlja, zauzeti stav.

„To što neki govore da je na osnovu lažne vesti – pa, bolje da je ostalo onako, nego ono što smo mogli da čujemo, bolje da je rekao „da“ – nego „nadam se da“, zato što je to „da“ moglo da bude plod objektivnih okolnosti ko zna kakvih, ali „nadam se da“ pokazuje lični odnos prema tome“ rekao je Vučić.

On je dodao da će primiti sve članove Predsedništva BiH i da, naravno, neće otkazati tu posetu, kao što je svojevremeno bila otkazana poseta Sarajevu tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića „zbog pet puta manje stvari“.

Kako je rekao, na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost teme će biti i situacija u regionu sa posebnim osvrtom na BiH, razgovori u vezi sa KiM, kao i pitanje organizacije i reorganizacije naših bezbednosnih snaga.

Dodao je i da je zgrožen izjavama onih koji uvek nađu dovoljan razlog da okrive svoju državu, rukovodstvo i kada nismo ništa učinili.

VUČIĆ: RAČUNICA NIN–A POGREŠNA, IDUĆE GODINE JOŠ VEĆE PENZIJE
Penzionerima će iduće godine primanja biti povećana isto kad sada, možda i više, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić upitan da komentariše naslovnu stranu NIN-a i njihovu računicu o penzijama.

U tom je smislu primetio da u lažima nema razlike između novinara Milovana Brkića i Miće Ćulibrka, te dodao da oni imaju slobodu da rade kako im volja, ali i da on zadržava pravo da im odgovori.

A odgovor je potkrepio brojkama – 2014. su penzije smanjene za 40 odsto penzionera, a prosečno je smanjenje iznosilo 5,89 odsto.

U međuvremenu je bilo povećanje najpre od 1,25 odsto, zatim još jedan i po i sada pet odsto, što ukupno čini preko osam odsto.

„Tih osam odsto sigurno je više od 5,89, ali kako da ja to ljudima objasnim, posebno u situaciji kad je dinar sada snažniji nego 2014. i to tri do četiri odsto? I, pri tome, ne računam jednokratna davanja“, objasnio je.

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 16. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u