ZEMAN, JOŠ JEDNOM: KRIM I KOSOVO PRIMER DVOSTRUKIH ARŠINA EU

S jedne strane, imate Kosovo, gde su Ujedinjene nacije bile garant, ali ta garancija...

S jedne strane, imate Kosovo, gde su Ujedinjene nacije bile garant, ali ta garancija nije bila obezbeđena, a sa druge strane – Krim, gde je održan referendum. To su dvostruki standardi i to je loše

Češki predsednik Miloš Zeman izjavo je danas da su dvostruki aršini Evropske unije u pogledu pripajanja Krima Rusiji „loša praksa“, a kao primer tih dvojakih standarda naveo je – Kosovo i Krim.

— S jedne strane, imate Kosovo, gde su Ujedinjene nacije bile garant, ali ta garancija nije bila obezbeđena, a sa druge strane – Krim, gde je održan referendum. To su dvostruki standardi i to je loše – rekao je on u intervjuu za Tass, uoči posete Rusiji.

Zeman je i ranije više puta rekao da su UN garantovale autonomiju Kosova kao dela Jugoslavije, a da je onda međunarodna zajednica dozvolila bombardovanje Srbije, podseća ruska agencija.

Prema Zemanovim rečima, to što je on jedini evropski političar koji je to izjavio ne znači da i ostali nemaju slična mišljenja.

On je zaključio da drugi „nemaju dovoljno hrabrosti da to (svoje mišljenje) javno iskažu“.

Češki predsednik će, kako je najavljeno, boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji od 20. do 24. novembra, a razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planiran je za 21. novembar, napominje Tas s.

Izvor Tanjug/Blic, 16. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u