ADVOKAT GENERALA: PREKO MLADIĆA SUDE CELOJ SRPSKOJ

Tužilaštvo je preko Mladića okrivilo sve građane Republike Srpske koji su 1992. imali više...

Tužilaštvo je preko Mladića okrivilo sve građane Republike Srpske koji su 1992. imali više od 16 godina

Sve četiri glavne tačke optužnice protiv Ratka Mladića: genocid po opštinama BiH, Srebrenicu, opsadu Sarajeva i pritvaranje vojnika Unprofora 1995, odbrana je oborila. Optužnica protiv generala pisana je na osnovu medijske propagande, a ne činjenica, i to smo pokazali na procesu. Ipak, protiv paragrafa 12 u optužnici kojim se definiše zajednički zločinački poduhvat Mladića sa Miloševićem, Šešeljem, Karadžićem… u pravljenju nekakve Velike Srbije, u kojem su učestvovali vojska, policija, paravojne formacije i civilne vlasti – odbrane nema. Tužilaštvo je preko Mladića okrivilo sve građane Republike Srpske koji su 1992. imali više od 16 godina i eventualna presuda njemu biće presuda celom narodu.

Ovako, za Novosti, govori advokat Branko Lukić, šef advokatskog tima bivšeg komandata VRS Ratka Mladića, sumirajući sudski postupak u Hagu, koji će epilog dobiti u sredu, 22. novembra, za kada je zakazano izricanje presude.

— Smatram da smo jasno dokazali da nikave namere za terorisanje Sarajeva i civila u njemu nije bilo od strane VRS. Iz Sarajeva je od prvog dana pucao Prvi korpus Armije BiH od 30.000 vojnika, a za to vreme, jedinice VRS imale su najviše 17.000 ljudi. Dakle, vodio se rat, kao nedavno u Mosulu ili Alepu – kaže Lukić, dodajući da je na suđenju Karadžiću, a naročito Mladiću, dokazano da nijedan masakar civila, poput onog u Ulici Vase Miskina i Markala, nije delo srpske strane.

Lukić tvrdi da je Tužilaštvo prvo odustalo od slučaja u Ulici Vase Miskine, gde su civili ginuli u redu za hleb, pošto je ustanovljeno da bi zbog visokih zgrada oko male ulice projektil morao da doleti sa razdaljine od 300 metara. Budući da su prvi srpski položaji bili udaljeni na kilometar i po, priča o tom zločinu je utihnula u Tribunalu, a niko nije dalje istraživao ko je pobio te ljude. Jugoslavija je zbog tog zločina dobila sankcije UN.

Naš sagovornik napominje da je težišna tačka optužbe protiv generala bio navodni genocid u Srebrenici. On podseća da su prethodno gotovo svi srpski oficiri osuđeni za Srebrenicu na osnovu dokaza iz „presretnutih razgovora“ sa radio veze.

Međutim, na suđenju Mladiću ispostavilo se da sa dve lokacije, na Konjuhu i kod Tuzle, odakle su Bošnjaci navodno slušali te razgovore, njihovi uređaji nisu mogli da uđu u srpski radio talas.

— Tužilaštvo je na početku reklo da raspolaže svim važnim zapisima presretnutih razgovora srpskih oficira oko Srebrenice, a kada smo im tražili da prezentuju te zapise, ispalo je da na trakama nemaju ništa. Navodno, uništili su ih – ističe Lukić.

Naš sagovornik posebno ističe činjenicu da je odbrana Sudskom veću dostavila 54 overene izjave muslimanskih vojnika date bošnjačkim istražnim organima, odnosno istražiteljima Haškog tribunala, u kojima svedoče o više hiljada poginulih saboraca iz redova 28. divizije u borbama sa snagama VRS tokom povlačenja ka Tuzli. On podseća da su na dosadašnjim suđenjima sudska veća ignorisala ove vojno legitimne gubitke divizije iz Srebrenice. Prema izjavama boraca Armije BiH moglo se zaključiti da je u borbama sa VRS poginulo između 5.500 i 6.000 njihovih vojnika, a sudska veća su ove brojke poistovećivala sa brojem streljanih u Srebrenici, i tako je dobijana cifra od 7.000 do 8.000 ubijenih Bošnjaka.

Tačka optužnice koja krivi generala Mladića za genocid po opštinama, kako kaže Lukić, od samog početka bila je na staklenim nogama. On navodi da je u dosadašnjim suđenjima utvrđeno da general koji se nalazio u Han Pijesku nije mogao da kontroliše, niti da utiče na događaje u zapadnom delu RS, gde su se na početku rata formirale SOS jedinice u srpskim opštinama koje su se sukobljavale sa takođe naoružanim komšijama.

— Prema Tužilaštvu, Mladić je kriv jer je dozvolio da vojnici VRS kući na odsustvo nose i svoje naoružanje – objašnjava advokat. Pa šta je mogao drugo da naredi komandant kada su u to vreme autobusi koji su vozili putevima po RS bili napadani u muslimanskim zasedama – pita Lukić dodajući da su mnogim Mladićevim borcima kuće bile na samoj liniji fronta.

POMOĆ STUDENATA PRAVA
— U slučaju Mladića mi smo imali tim odbrane od tri advokata, a Tužilaštvo 63. Njih 28 nastupalo je u sudnici. Sva dokumentacija iz predmeta nalazila se kod tužilaca, jer je zarobljena od strane Sfora ili NATO, a nama je postajala dostupna tek kada su oni izneli tužbu – priča Lukić i dodaje da je generalov predmet bio smešten u oko 3,5 miliona dokumenata, bez naslova, samo sa šifrom od osam brojeva.

Kako ističe, da nije bilo 64 studenata Pravnog fakulteta iz Novog Sada koje je organizovao profesor Stefan Samardžić i koji su u dokumentaciju uneli 50.000 fajlova po imenu, advokati ne bi stigli mnogo da urade.

UČEŠĆE BRITANSKOG SAS
U delu suđenja vezanom za uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca tokom 1995. svedočio je zamenik komandanta tih snaga, britanski general Rupert Smit.

— On je potvrdio da su tada pod njegovom ličnom komandom bili pripadnici britanskog SAS koji su navodili NATO avione na ciljeve VRS – kaže Lukić. I vojni veštak Tužilaštva general Danant potvrdio je da je u NATO akciji protiv Srba 1995. postojala puna koordinacije između aviona Alijanse i vojske bosanskih muslimana i Hrvata. To dokazuje da se VRS samo legitimno branila.

MAJKA I JA ZNAMO DA RATKO NIJE KRIV
— Pred izricanje presude Haškog tribunala mom ocu, generalu Ratku Mladiću, ja sam miran. Znam da nije kriv, a to znaju svi njegovi saborci. Uostalom, dokazano je i u sudnici. Odbrana je raskrinkala desetine lažnih svedoka Tužilaštva i mislim da Sudsko veće dobro zna šta je istina. O presudi Suda mogu da se izjasnim tek pošto bude izrečena – ovako govori sin komandanta VRS Darko Mladić.

On dodaje da će u Sudnici broj 1 Haškog suda 22. novembra uz njega sedeti i majka Bosiljka. Ni ona ne sumnja u Ratkovo časno držanje tokom ratova koje je vodio. Veli, kada su Bosu pred Sudskim većem Tribunala upitali kako je tako sigurna da njen mož nije odovoran za ono što mu se pripisuje, kao iz topa im je odgovorila:

— Jedanput sam upitala Ratka za tu Srebrenicu. Odgovorio mi je: „Zar ti, Boso, sumnjaš u mene?“ Kada to kaže Ratko, to je dovoljno – zaključila je ona.

Autor Dragan Vujičić

Izvor Večernje novosti, 19. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u