HOĆE LI NEMAČKA DOBITI NOVOG KANCELARA?

U CDU će početi borba za „nasleđe Merkelove“. To će biti glavna intriga narednih...

U CDU će početi borba za „nasleđe Merkelove“. To će biti glavna intriga narednih dana, možda i nedelja u Nemačkoj“

Četvrti kancelarski mandat Angele Merkel došao je (ne)očekivano u pitanje.

Propao je njen pokušaj da formira vladajuću koaliciji, pa su joj preostale samo dve mogućnosti, a ni jedna joj ne garantuje da će ostati za kormilom Nemačke.

Fijasko je usledio posle neuspelih 12-satnih pregovora sa Slobodnom demokratskom partijom i „zelenima“ o koaliciji u Bundestagu. Sada je na tankom ledu i dalja politička karijera Merkelove iako je njena CDU zajedno sa sestrinskom bavarskom partijom CSU osvojila relativno najviše glasova (33 odsto) na nedavnim parlamentarnim izborima.

Jedan od lidera Alternative za Nemačku Aleksandar Gauland već je zadovoljno izjavio:

„Merkelova je doživela fijasko. Vreme je da napusti položaj kancelara“.

Lider slobodnih demokrata Kristijan Lindner neuspeh pregovora je kratko objasnio: „Među nama nema zajedničkog pogleda na razvoj zemlje“.

Sada su otvorena samo dva puta: novi izbori za Bundestag i formiranje manjinske vlade, a Merkelova je već objavila da je to za nju neprihvatljivo jer bi manjinska vlada bila nestabilna.

Pobeda CDU tako se pretvorila u „pirovu“.

Predstavnik „Zelenih“ Jirgen Tritin saopštio je da njegova partija ne želi da bude deo manjinske vlade.

Poznati nemački politikolog Aleksandar Rar ocenio je da njegovoj zemlji preti politička nestabilnost i da treba „spasavati demokratski proces“:

„Pred Angelom Merkel je prilično mračna perspektiva. Na prevremene izbore će niz partija izaći sa novim liderima. Ne isključujem ni da će hrišćanski demokrati na njih izaći bez Merkelove. Na njoj je lična odgovornost za najlošiji izborni rezultat u istoriji stranke i sadašnju situaciju“.

Rar dodatno ukazuje: „Merkel je isprovocirala migracionu krizu povodom koje se Nemačka podelila. Ona je faktički izgubila izbore jer je CDU pod njom faktički izgubila status narodne partije. Sad je još zemlju dovela do toga da se ne može formirati vlada“.

Rar zaključuje: „U njenoj partiji već počinju da razmišljaju kako partija da opet na izborima osvaja 40 odsto glasova, a sa Merkelovom to više očito nije moguće. Ona više nije poželjan lider u očima mnogih u vlastitoj partiji. U CDU će početi borba za „nasleđe Merkelove“. To će biti glavna intriga narednih dana, možda i nedelja u Nemačkoj“.

Drugi nemački analitičari procenjuju da će CDU opet morati u koaliciju sa socijaldemokratama.

Neki od njih su uvereni da će do toga doći „sa novim liderima i novim kancelarom“.

Izvor Fakti, 21. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u