DAČIĆ: SRBIJA NEĆE PRIZNATI KOSOVO ZBOG ULASKA U EU

Mi hoćemo dogovor, hoćemo pravedno i trajno rešenje, ali jednostrane akte da moramo da...

Mi hoćemo dogovor, hoćemo pravedno i trajno rešenje, ali jednostrane akte da moramo da priznamo – to nikad, pa ni po cenu da ne uđemo u Evropsku uniju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova zbog ulaska u EU.

On je u Buenos Airesu, gde će danas biti svečano otvoren Trg Republike Srbije, dodao i da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitičcki prioritet Srbije.

On je naglasio da je za Srbiju od posebnog značaja podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

„Mi hoćemo dogovor, hoćemo pravedno i trajno rešenje, ali jednostrane akte da moramo da priznamo – to nikad, pa ni po cenu da ne uđemo u Evropsku uniju. Prijateljima koji nam pomažu u svemu tome u smislu političke podrške za te naše stavove mi dugujemo veliku zahvalnost i ja tu ubrajam u Argentinu, kao jedan od najznačajnijih partnera (Srbije)”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, odnosi i saradnja između Srbije i Argentine očuvani su i u teškom periodu kroz koji je prošla Srbija, a od posebnog značaja za našu zemlju je podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

„Republika Argentina jedan je od naših najznačajnijih partnera ne samo u Latinskoj Americi, nego u svetu“, rekao je Dačić u visoko renomiranom Argentinskom savetu za međunardone odnose CARI gde mu je uručena diploma počasnog člana CARI i gde se upisao u Knjigu zvaničnih gostiju.

Dačić je u govoru na temu „Spoljna politika Srbije i aktuelni izazovi“, naglasio da Srbija želi da jača odnose sa svim državama Latinske Amerike koje su njeni tradicionalni partneri i s kojima ima čvrste istorijske veze.

“Zemlje Latinske Amerike i Kariba su naši prijatelji”, rekao je Dačić i dodao da Srbija ceni doslednost tih zemalja u poštovanju međunarodnog prava, uključujući princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije i njenim prioritetima, Dačić je naglasio da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, te je poručio da je mesto celog regiona u EU i da bez inkorporiranja Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun.

“Pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši na osnovu individualnih zasluga je dobar, i napredak u pregovaračkom procesu treba upravo da odgovora naporima i rezultatima koje postižemo u reformskom procesu. Međutim, u slučaju Srbije, vezivanje napretka u pregovaračkom procesu za rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, čime je u naš evropski proces uveden i treći akter, predstavlja ozbiljno opterećenje za Srbiju”, naglasio je Dačić.

On je dodao da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu kojom je otvoren unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohije, radi obezbedjenja zajedničkog i trajnog orživog dogovora po tom pitanju.

Kao jedan od najvažnijih prioriteta spoljne politike Srbije, Dačić je naveo očuvanje stabilnosti u regionu i orjientaciju svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima „jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije“.

Ukazao je i na brojne probleme iz prošlosti kojima su opterećeni odnosi među zemljama Zapadnog Balkana, te na bezbednosno-političko okruženje na globalnom i evropskom nivou, izazove sa kojima se suočava EU i njihov uticaj na evrointegracije regiona. Srbija, dodao je, čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regionu.

Ukazao je i da Srbija, pored integracije u EU, radi i na izgradnji dobrih bilateralnih odnosa sa ključnim međunarodnim činiocima navodeći kao primer SAD, Rusiju i Kinu.

Nakon uvodnog izlaganja, ministar je odgovarao na pitanja prisutnih koja su pre svega bila usmerena na spoljnu politiku Srbije u pocesu pristupanja EU, kao i prema Ruskoj Federaciji i regionu.

Skupu su prisustvovali predstavnici političkog i akademskog života Buenos Airesa, kao i predstavnici diplomatskog kora akreditovanog u Argentini.

Izvor Tanjug/B92, 22. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u