DODIK: GENERAL MLADIĆ JE ZA SRPSKI NAROD HEROJ I PATRIOTA

Iz udžbenika treba izbaciti sve o nepravednom Haškom tribunalu Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik...

Iz udžbenika treba izbaciti sve o nepravednom Haškom tribunalu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da prvostepena presuda Haškog suda generalu Ratku Mladiću, u uslovima nejednakog tretmana i selektivne pravde ovog tribunala, ne predstavlja iznenađenje jer je general bio unaprijed osuđen.

— Za srpski narod general Mladić je istinski heroj i patriota koji je organizovao i vodio Vojsku Republike Srpske i spriječio genocid nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da presuda generalu Mladiću nije presuda srpskom narodu, već sramni šamar srpskim žrtvama i njihovim porodicama, te da u Republici Srpskoj niko ne vjeruje da je general kriv.

— Ovo nije presuda ni Republici Srpskoj, ni srpskom narodu, ni srpskoj vojsci. Ovo je pokušaj udara na slobodu čitavog jednog naroda – naglasio je Dodik.

On je istakao da je odnos Haškog suda prema Srbima nepravedan, da je struka u Hagu potpuno poražena i da je Hag onemogućio pomirenje u BiH.

— Iz udžbenika treba izbaciti sve o nepravednom Haškom tribunalu – rekao je Dodik, dodavši da je današnjom presudom i dosadašnjim odnosom Haškog tribunala prema Srbima zadat udarac, prije svega, Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da će istorija jednog dana potvrditi da je Haški tribunal osnovan isključivo da sudi Srbima i s namjerom da ih satanizuje.

— Moramo se okupiti oko naših vrijednosti, oko naše Republike Srpske, a general ostaje legenda srpskog naroda. Treba da se okupimo i oko njegove porodice, da im pomognemo u ovim trenucima i da zajedno prebrodimo ovo teško vrijeme, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila utvrdio da je broj srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu 29.070. Dodik je naveo da je prema podacima Istraživačkog dokumentacionog centra Sarajevo u proteklom ratu stradalo 62.013 Bošnjaka i 8.403 Hrvata.

— Zaključno sa 15. novembrom ove godine, u Haškom sudu optuženo je 127 lica za počinjena djela ratnog zločina koja su teritorijalno povezana sa prostorom BiH od 1992. do 1995.godine. Od toga – broja, 90 optuženih su Srbi ili 70,8 odsto, 28 Hrvati ili 22,1 odsto i devet Bošnjaci ili 7,1 odsto. Za genocid i učešće u izvršenju genocida Tužilaštvo u Hagu nije nikada optužilo nijedno lice nesrpske nacionalnosti. Optužena su 23 lica srpske nacionalnosti za genocid i učešće u izvršenju genocida – dodao je Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da su mnogi od Srba osuđeni za najteža krivična djela kršenja humanitarnog i ratnog prava, od kojih je najteži genocid i zločin protiv čovječnosti. Naveo je da su osuđivani nosioci političkih, javnih i vojnih funkcija svih rangova, kako za individualnu tako i za komandnu odgovornost, te su im se na teret stavljale kvalifikacije učešća u udruženim zločinačkim poduhvatima nad Bošnjacima i Hrvatima, dok na drugoj strani Haški sud nije nikog optužio za udruženi zločinački poduhvat, već samo devet Bošnjaka i 28 Hrvata pojedinačno.

Predsjednik Srpske je istakao da je od ukupno 207,5 godina zatvora dosuđenih Hrvatima i Bošnjacima, samo 50,5 godina kazne zatvora izrečeno za zločine nad Srbima, što čini 5,2 odsto od ukupno izrečenih kazni zatvora, ne računajući doživotne kazne zatvora.

Haški tribunal izrekao je danas prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osudivši ga na kaznu doživotnog zatvora.

Izvor RTRS, 22. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u