KONDOLIZA RAJS AMERIČKI ČOVEK ZA BALKAN

Cilj je jasan: američka „kontrola“ Rusije putem njihove „čvrste ruke“ na Kosovu i u...

Cilj je jasan: američka „kontrola“ Rusije putem njihove „čvrste ruke“ na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a sve preko leđa Srbije

Insistiranje Kosova na učešću Amerike u dijalogu između Beograda i Prištine samo je vrh ledenog brega u planovima koje SAD ima za Zapadni Balkan. U središtu priče je ne samo uključivanje Amerike u briselske pregovore, već i oživljavanje i instalacija ideje, koja je pre nekoliko godina potekla iz Vašingtona, o imenovanju njihovog specijalnog izaslanika za Balkan.

Prema saznanjima Sputnjika, glavni kandidat za tu poziciju je Kondoliza Rajs, a cilj je jasan: američka „kontrola“ Rusije putem njihove „čvrste ruke“ na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a sve preko leđa Srbije, tvrdi naš izvor.

Kako se planira, u pitanju je, dakle, jedna vrsta američkog monitoringa. Oni se, naime, ne bi mešali direktno u pregovore Beograda i Prištine, već bi sve prepustili Briselu, koji ima šta da ponudi i jednoj i drugoj strani do kraja završnog procesa: Beogradu članstvo u EU, a Kosovu kandidaturu.

„Amerika, dakle, ne želi da se meša direktno u pregovore. Njen cilj je da faktički nadgleda završni proces u vezi sa Kosovom, ali i da reši pitanje BiH, pre svega zbog političkih procesa u Republici Srpskoj. Oba projekta, Kosovo i BiH, jesu, kao što znamo, čedo Amerike na Balkanu, a ujedno i sigurno političko uporište SAD u Evropi. S obzirom da se Evropa menja, ponovo je postalo bitno da Amerika ima svoje uporište u ovom delu Starog kontinenta. A da ne pominjemo vojnu poziciju“, tvrdi naš sagovornik.

U poslednjih godinu dana, objašnjava naš izvor, oko 100 američkih senatora i kongresmena obišlo je ovaj region, što je duplo više nego što ih je bilo s početka devedesetih godina prošlog veka. Njihov cilj je da sa terena pripreme dokument koji će predstaviti u Kongresu, a samim tim i američkom predsedniku, koji bi u tom slučaju morao da se uključi u rešavanje balkanskog pitanja, iako mu to sada nije prioritet.

„Plan B koji Amerika sprema, ukoliko ne uspe da dobije zeleno svetlo u samom Vašingtonu za ovaj poduhvat, jeste da Velika Britanija preuzme na sebe ceo posao. Jer ta država trenutno u Evropi zastupa, u stvari, interese Amerike. Priština, dakle, koristi ovu ideju uz blagoslov svojih saveznika iz SAD, posebno jer Beograd nema potpun kontakt sa američkom administracijom. Izbor Kondolize Rajs za novog ’igrača‘ za Balkan zadovoljio bi i demokrate i republikance u Americi, a dodatni poen joj je to što važi i za dobrog poznavaoca Rusije“, kaže naš sagovornik.

Autor Brankica Ristić

Izvor Sputnjik, 21. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u