ANGELA MERKEL IPAK PREŽIVLjAVA?

Socijaldemokrate su se našle pred rastućim pritiskom da odustanu od opozicionog stava kako bi...

Socijaldemokrate su se našle pred rastućim pritiskom da odustanu od opozicionog stava kako bi obnovili „veliku koaliciju“

Generalni sekretar SPD Hubertus Hajl izjavio je da je ta stranka spremna za pregovore sa drugim partijama.

Kako je rekao, na to je spreman kako bi se prekinuo politički zastoj nastao nakon neuspeha kancelarke Angele Merkel da formira koalicionu vladu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da bi ova odluka socijaldemokrata čini manje izvesnim neophodnost održavanja novih izbora koji bi potencijalno mogli da poremete Nemačku kao ekonomski i politički najmoćniju zemlju u Evropi.

Socijaldemokrati su ranije tvrdili da će otići u opoziciju nakon što su u septembru postigli najgori posleratni izborni rezultat.

„SPD neće reći ne razgovorima“, kazao je Hajl novinarima nakon višečasovne diskusije održane među liderima socijaldemokrata.

Rojters navodi da Hajl nije precizirao sa kojim strankama će SPD razgovarati, niti da li nameravaju da budu u vladajućoj koaliciji ili bi samo podržali manjinsku vladu koju bi vodila Merkelova.

Agencija podseća da su se socijaldemokrate našle pred rastućim pritiskom da odustanu od opozicionog stava kako bi obnovili „veliku koaliciju“ sa Demohrišćanskom unijom Merkelove (CDU) i njenom bavarskom sestrinskom Hrišćanskosocijalnom unijom (CSU).

SPD je bio u koaliciji sa Merkelovom do 2013, ali je novi lider socijaldemokrata Martin Ssulc izneo tvrdnju da ta stranka mora da poštuje volju birača i ode u opoziciju.

Rojters navodi da se Merkelova suočava sa najvećom političkom krizom u karijeri pošto ne uspeva da formira trojnu koaliciju sa biznisu orijentisanom Partijom slobodnih demokrata i ekologiji okrenutim Zelenima.

Izvor Tanjug/B92, 24. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u