Antić: Balkan ima značajno mesto na novom putu svile

Srbija je dala veliki doprinos da inicijativa 16+1 preraste u ozbiljan institucionalni okvir koji poprima sve ozbiljnije forme

Srbija će zadržati ulogu najznačanijeg partntera Kine u ovom delu Evrope, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na otavaranju druge Međunarodne konferencije „Balkan na Novom putu svile: bezbednosni izazovi i rizici unutra Inicijative 16 + 1“.

Antić je, na konferenciji u organizaciji Fakulteta bezbednosti i predstavnika akademske zajednice Kine, rekao da Balkan ima značajno mesto u tom velikom projektu.

„Ovaj projekat, na raskrsnici koja je za nas često bila kazna, daje šansu da postane naša velika privilegija i svi zajedno moramo da je iskoristimo za razvoj čitavog regiona. Tu šansu moramo da iskoristimo“, naglasio je Antić.

On je naglasio da treba da sarađujemo u regionu i prevaziđemo probleme iz prošlosti, pošto smo suviše vremena izgubili u pronalaženjima razlika.

Antić veruje da će Srbija aktivnom regionalnom politikom i pozivima za saradnju u regonu, stvaranjem dobrih odnosa sa svim državama u regionu, biti lokomotiva na tom putu.

„Kina će bez sumnje biti prva svetska ekonomija i jedan od naših najzačajnijih ekonomskih partnera“, naglasio je Antić.

Podsetio je da je Srbija otkako je ustanovljen mehnizam 16 plus 1, 2012. godine, jedina zemlja koja je na ministarskom nivou održavala odnose.

Kako kaže, Srbija je dala veliki doprinos da ta inicijativa preraste u ozbiljan institucionalni okvir koji poprima sve ozbiljnije forme i bez dileme taj okvir postaje značajan element kinesko – evropskih odnosa.

Antić navodi da ne možemo zadržati infrasturkturne, energetske i druge projekte, kao ni trgovinu, unutar granica i da je Kina prepoznala važnost regionalnih projekata.

Podsetio je da je Srbija sa Kinom realizovala više projekata i da su mnogu u toku, na primer izgrađen je most preko Dunava između Zemuna i Borče, realizovana je prva faza radova u Kostolcu, započeta druga faza izgradnje novog bloka B3, zatim grade se deonice Koridora 11, kineskim parteneri su preuzeli Železaru Smederevo i drugo.

Ambasador Kine Li Mančang je rekao da Srbija pridaje veliku pažnju sarađni sa Kinom i da njegova zemlja to veoma poštuje.

Li je istakao da je mnogo srećan što je ambasador baš u Srbiji i da njegove kolege, na primer u Mađarskoj, moraju da se pomuče da nađu šta će biti potpisano sa Kinom na predstojećem samitu u Budimpešti, dok kada je reč o Srbiji on mora da se pomuči pošto ima mnogo toga što treba da se potpiše.

„Između dva naroda postoji dosta zajedničkog, zahvaljujemo se vašem narodu podržava važne kineske interese i mi isto tako podržavamo interese Srbije“, naveo je Li.

Rekao je da je na nedavno održanom nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine poslata jasna poruka – mi se zalažemo za uspostavljanje novog modela međunarodnih odnosa.

„To konkretno znači, države bez obzira na veličinu i razvijenost treba da budu ravnopravne, da poštujemo jedni druge i suveretnitet, da se ne mešamo u unutrašnje stvari drugih zemalja, već da poštujemo njihov izbor. Treba svi da budemo pobednici, a ne da imamo pobednika i poraženog, to je osnova na kojoj treba da razvijamo čovečanstvo“, istakao je on.

Saradnja između Srbije i Kine je baš na toj osnovi i može biti dugoročna, poručio je Li.

Kina je od 2013. u zemlje na koridoru „Pojas i put” uložila 50 milijardi dolara, a predsednik Si Đinping je najavio nova ulaganja od najmanje 80 milijardi dolara.

Ovaj veliki projekat, u koji je Kina spremna da uloži ogromne iznose novca, uključuje izgradnju i povezivanje infrastrukture, odnosno mreže puteva i železnica od više od 13.000 kilometara za izvoz robe, kao i luke i industrijske parkove.

 

Izvor Tanjug/B92, 26. novembar 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u