Eduard Limonov: Pogrešna je pretpostavka da Amerika ima savest

Sjedinjene Države nemaju savesti otkad su nastale, a pomeriti ih može samo vojni poraz

Malo ko shvata tragičnu važnost konfrontacije koja je u toku između Rusije i Sjedinjenih Država. Reč je o tome da Rusija – posle izdajničke i samoubilačke izgubljenosti perioda Gorbačova i Jeljcina – pokušava da povrati bipolarni ili da uspostavi makar multipolarni svet. A Sjedinjene Države to nipošto ne žele.

Zato SAD lažu, dovijaju se, izvode podlosti u Ukrajini i Siriji, u nastojanju da sačuvaju jednopolarni svet u kojem su one gazda. Amerikancima je odvratan povratak Rusije. Oni je nisu očekivali (sa Krimom su doživeli šok, mada nisu toliki idioti da ne shvataju da su to ruski ljudi i ruska zemlja), pa se time mogu objasniti svi njihovi postupci. Time se objašnjavaju svi njihovi postupci – od sankcija uvedenih protiv Rusije do tvrde odluke plasirane preko Vašington posta da SAD ne odlaze iz Sirije.

Rusija je obradovana vlastitim zbližavanjem sa donedavnim satelitima SAD – Turskom i Saudijskom Arabijom. Međutim, to su samo sateliti – lokalne snage – a moćni svetski žandarm ne namerava da odstupi. Mi plaćamo cehove za tragično i odvratno delovanje režima Gorbačova i Jeljcina.

Nećemo uspeti da probudimo savest kod Sjedinjenih Država, niti da ih sa dosadašnjeg mesta pomerimo silom. Sjedinjene Države nemaju savesti otkad su nastale, a pomeriti ih može samo vojni poraz.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u