Albanski akademik: Ujediniti Kosovo i Albaniju pre ulaska u EU

On smatra da treba iskoristiti istorijski trenutak „nakon stvaranja dve države Albanaca“

Albanski akademik Redžep Ćosja izjavio je da ujedinjenje samoproglašenog Kosova i Albanije treba da bude sledeći prvi cilj Albanaca, tvrdeći da njegovo ostvarenje neće biti moguće ulaskom u Evropsku uniju, prenosi RTS.

„Mi danas čujemo ljude kako će to pitanje biti rešeno u Evropskoj uniji. Ne, neće se rešiti u Evropskoj uniji. Kao što ne dozvoljava državama članicama podelu na dve zemlje, Evropska unija ne dozvoljava da se njena dva člana ujedine u jednu državu“, rekao je Ćosja albanskoj TV stanici Vižn plus.

On smatra da treba iskoristiti istorijski trenutak „nakon stvaranja dve države Albanaca“.

„Treba da razmišljamo i moramo da znamo i moramo biti jasni o tome šta želimo i šta je za nas u ovom trenutku, u ovoj istorijskoj sreći koja nam je ponuđena“, naveo je Ćosja.

„Trebalo bi da imamo jasan cilj, da znamo kako bi trebalo da idemo ka tom cilju, moramo imati jasan put. Kao prva tačka: ujedinjenje Kosova sa Albanijom, bez ulaska u Evropsku uniju…“, podvukao je Ćosja.

On tvrdi da „ujedinjenje nije samo želja, volja, ili osećanje Albanaca, već pitanje koje rešava mnoge druge probleme života albanskog naroda“.

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 28. novembar 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u