Parović: EU kreće u rušenje projekta pruge Beograd-Budimpešta

„Evropska komisija po pravilu napada i pokušava da stopira projekte koji nisu u skladu sa geopolitičkom orijentacijom NATO pakta i to je sada skroz ogoljeno“

Zloslutno deluje najava Evropske komisije kako će ispitati da li su kineske investicije u projektu izgradnje pruge Beograd – Budimpešta u skladu sa propisima EU o zaštiti konkurentnosti. To kažem imajući u vidu da je na sličan način EK stopirala izgradnju gasovoda Južni tok tako što je pritiskom primorala Bugarsku da odustane.

Sada će pritisak ići na Mađarsku, ali u velikoj meri i na Srbiju koja nije član EU. Naravno, Evropska komisija po pravilu napada i pokušava da stopira projekte koji nisu u skladu sa geopolitičkom orijentacijom NATO pakta i to je sada skroz ogoljeno.

Srpski interes, ali i interes ovog dela Evrope je moderna i brza železnica od Soluna do Budimpešte, kao i gasovod od Rusije preko Turske do Srednje Evrope. Ta dva projekta obezbeđuju preduslove za razvoj realne industrijske proizvodnje i stoga su od životnog značaja. Srbija kao najozbiljnija država van EU mora da bude pokretač i posrednik u stvaranju širih dogovora država Srednje i Jugoistočne Evrope kako bismo se zajedno oduprli nasrtajima evroatlantskih struktura koje ne prezaju od bilo čega da zadrže poziciju monopola u Evropi.

Izvor Narodni slobodarski pokret, 28. novembar 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u