Počela izgradnja kineske brze pruge Beograd-Budimpešta

Premijerka je poručila da svi građani Srbije treba da budu ponosni na projekat i srpsko-kinesku saradnju

Pruga Beograd–Budimpešta, čija je modernizacija danas počela, prvi je projekat između Kine i EU, preko Srbije, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Navela je da je u projekta uključena Mađarska, kao članica EU, Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU i Kina.

Brnabić je rekla da je taj projekat važan jer je i prvi prekogranični projekat u okviru Inicijative 16+1 i prvi tripartitini ugovor koji je potpisan između Kine, Srbije i Mađarske.

U danu početka radova na modernizaciji pruge i to na deonici Beograd Centar – Stara Pazova Brnabić vidi simboliku, budući da se pre toga sastala sa kineskim premijerom Li Kećijangom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

„Danas je simbolična dan, dan kada otvaramo radove na ovoj pruzi, a istovremeno smo danas imali sastanke sa kineskim i mađarskim premijerom“, kaže Brnabić.

Navela je da je u Budimpešti na Samitu 16+1 sa ponosom predvodila delegaciju Srbije, koja ima najveći broj projekata u Inicijativi „Pojas i put“, ali i u okviru manje incijative saradnje Centralne i Istočne Evroope sa Kinom.

Premijerka je poručila da svi građani Srbije treba da budu ponosni na projekat i srpsko-kinesku saradnju.

Zahvalila je svima koji su radili na projektu, potpredsednici vlade Zorani Mihajlović i celom timu vlade koji je, kako je rekla, potrebnu dokumentaciju sakupio u rekordnom roku, kao i kineskim partnerima.

Prenela je i da je mađarski premijer Viktor Orban juče na plenarnoj sesiji u okviru Samita „16+1“ u Budimpešti pohvalio Srbiju zato što je mnogo brže od Mađarske krenula u implementaciju projekta.

Brnabić je istakla da projekat modernizacije pruge Beograd – Budimpešta pokazuje na još jedan način kako se pametno strateški razvija Srbija.

„Zato što smo krenuli konačno u brzu izgradnju koridora 10 i 11. Juče je potpisan ugovor za autoput Preljina – Požega, i sada kako završavamo Koridor 10, nastavljamo Koridor 11“, rekla je ona.

Kako je rekla, prethodna vlada sa Aleksandrom Vučićem na čelu počela je sa pripremama za izgradnju železničkog koridora, jer se nije zaboravilo na strateški razvoj zemlje, jer je železnički koridor važan koliko i koridori 10 i 11.

„Da se Srbija konačno etablira kao centralno sedište ovog dela Evrope“, zaključila je Brnabić.

Izvor Tanjug/B92, 28. novembar 2017.

 

BRNABIĆ: NAMA 20 MINUTA, SVIMA DRUGIMA PET
Poslednja dva bilateralna sastanka koje je imala sa premijerima Mađarske i Kine, Viktorom Orbanom i Li Kećijangom, pokazali da je Srbija važan regionalni igrač.

To je na kraju posete Budimpešti ocenila premijerka Ana Brnabić i istakla da je sa mađarskim kolegom dogovorila zajedničku sednicu dve vlade u februaru u Mađarskoj.

Brnabić je podvukla da je, što se Kine tiče, Srbija jedna od centralnih zemalja u projektu „Jedan pojas, jedan put“. „Imali smo jutros dva odlična sastanka, jako dobra za Srbiju“, naglasila je ona.

Prenela je i jedan detalj sa sastanka sa premijerom Kine, koji pokazuje koliko ta zemlja ceni Srbiju.

„Sve delegacije imale su po pet, maksimalno 15 minuta za sastanak sa premijerom Kećijangom, a nama su tokom sastanka dali znak da možemo da produžimo razgovore, tako da je sastanak bio nešto duži od 20 minuta“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je sa kineskim kolegom razgovarala o velikom broju projekata koje zajednički imamo.

Podsetila je da više od 15 projekata ima koje Srbija i Kina implementiraju, navodeći kao primere most Zemun–Borča, prvu fazu izgradnje termoelektrane Kostolac, koji su završeni, te dodala da su neki još u implementaciji i planiranju.

„Bilo je važno da razgovaramo i oko aviolinije Beograd–Peking, kao i oko ukidanja viza i većeg broja kineskih turista“, dodala je ona ukazujući da je ovo bila i prilika da se još jednom zahvali na svoj podršci koji Kina politički daje Srbiji, kako u našim evropskim integracijama, tako i oko našeg internog pitanja Kosova i Metohije, gde su oni jedan od najvećih partnera koji nas podržavaju.

Sa premijerom Mađarske, kako je dodala, bilo je reči pre svega o energetici, ali i prekograničnoj saradnji, korišćenju evropskih fondova, javno-privatnih partnerstava.

„Oba sastanka su bila sadržajna, ne samo protokolarna i pokazala su da je Srbija važan regioanlni igrač, a što se tiče Kine tiče jedna od centralnih zemalja u projektu „Jedan pojas, jedan put“, zaključila je Brnabić, koja je boravila od ponedeljka u Budimpešti povodom Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, na čijim marginama se sastala i sa premijerima Poljske i Estonije, te sa predstavnicima kineskih kompanija.

Izvor Tanjug/B92, 28. novembar 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u