Preminuo Praljak, popio otrov u sudnici Haškog tribunala

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH, dok bivši premijer Milanović to naziva „izmišljotinom“

Haški osuđenik Slobodan Praljak preminuo je u bolnici nakon što je u sudnici Haškog tribunala popio otrov, prenose hrvatski mediji.

Osim toga, hrvatski portal „24 sata“ nezvanično saznaje da je Praljkova porodice javila rodbini u Hercegovini da je Praljak preminuo.

Da je bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) preminuo potvrdio je i Hini izvor blizak Praljku.

Hrvatski mediji redom prenose ovu informaciju, ali zasad nema zvanične potvrde, niti bilo kakve zvanične informacije o stanju Slobodana Praljka iz samog Haškog tribunala.

Na drugoj strani, agencija Fena je prenela da je „Praljak stabilno“.

Suđenje šestorici Hrvata u „slučaju Prlić“ prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak navodno popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku je izrečena kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno „popio nešto iz male čašice“.

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu“, kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je „popio otrov“, a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Reč je o pravosnažnoj presudi šestorici Hrvata za ratne zločine u slučaju oko takozvane „Herceg Bosne“ i njenog premijera Jadranka Prlića. Ukupno su osuđeni na 111 godina zatvora.

Prliću je potvrđena kazna od 25 godina, Praljak, Bruno Stojić i Milivoj Petković su osuđeni na 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina.

Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih musilmana, zajedno s osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman s još nekim zvaničnicima Hrvatske.

Odbacujući žalbu na taj nalaz, predsedavajući sudija Karmel Ađijus rekao je da odbrana nije dokazala da je „raspravno veće pogrešilo“.

Vest o tome da je Praljak popio otrov u sudnici jedna je od glavnih vesti u svetskim medijima.

Hrvatski mediji prenose da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zbog dešavanja u Hagu prekinula službenu posetu Islandu i da se vraća u zemlju.

Haški tribunal ovim izricanjem presude završava svoje postojanje.

Izvor B92, 29. novembar 2017.

KOLINDA PREKINULA PUTOVANjE, HRVATSKA „ŠOKIRANA PRESUDOM
Hrvatske vlasti šokirane su i zabrinute zbog čina haškog osuđenika Slobodana Praljka koji je posle izricanja presude u Hagu popio otrov.

Pozivajući se na izvore u Vladi, N1 navodi da je premijer Andrej Plenković u kontaktu s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, kao i s ambasadorkom u Holandiji.

Očekuje se da će Plenković poslepodne dati izjavu za medije.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković (Hrvatska demokratska zajednica) rekao je da je šokiran događajima u Hagu. On je kratko prokomentarisao deo konačne osuđujuće presude koja je danas pročitana u Hagu, kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem je učestvovala i Hrvatska, kao i međunarodni karakter sukoba Muslimana i Hrvata tokom rata u BiH.

„Ovde dolazi do jednog izokretanja sleda događanja i ignorisanja onoga što je Hrvatska učinila za BiH“, rekao je ; Jandroković, prenosi Večernji list na portalu.

On je rekao da odbacuje „takav način tumačenja istorije“. „Videćemo koje su nam pravne i političke radnje moguće“, dodao je predsednik Sabora.

Bivši premijer i predsednik Socijaldemokratske Zoran Milanović ocenio je povodom haške presude bivšim zvaničnicima bosanskih Hrvata da je udruženi zločinački poduhvat „izmišljotina“.

„Zar nije dovoljna činjenica i priznanje da su Bošnjaci najveće žrtve tog rata u svakom pogledu. Ne vidim da je za to krivac bila Republika Hrvatska, uz neke pogreške koje je radila, ali nikakav udruženi zločinački poduhvat – to je izmišljotina“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je rekao da očekuje da će „određene politike i političari, pre svega u BiH, tu odluku pokušati da instrumentalizuju“.

Nekadašnji ministar odbrane Pavao Miljavac rekao je da nije previše iznenađen da su presude šestorici bivših hrvatskih zvanučnika potvrđene, ali da jeste teškim kvalifikacijama koje se odnose na Hrvatsku.

„Ne postoji gora kvalifikacija – udruženi zločinački poduhvat, okupacija…. To su teške kvalifikacije koje će definitivno, voleli mi ili ne, imati posledice i za Hrvatsku, ali isto tako i na muslimansko hrvatske odnose u BiH“, rekao je Miljevac, preneli su hrvatski mediji.

Što se tiče čina Slobodana Praljka, Miljevac je rekao da je on karakteran čovek koji „očito ima određene principe i on je procenio da će to biti neka poruka koja će sigurno potresti i haški sud, ali i okarakterisati ga“.

Izvor Beta/B92, 29. novembar 2017.

 

PLENKOVIĆ: DUBOKA MORALNA NEPRAVDA
Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da čin Slobodana Praljka, koji se ubio otrovom u sudnici u Hagu, govori o „dubokoj moralnoj nepravdi“.

Kako je rekao, nepravda je u Hagu naneta i šestorici osuđenih, ali i celom hrvatskom narodu.

Plenković je rekao da Hrvatska izražava nezadovoljstvo i žaljenje zbog presude, kojom su Jadranko Prlić i još petorica osuđeni na 111 godina zatvora, ali i kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio hrvatski vrh.

Prema nalazima veća, UZP je imao za cilj etničko čišćenje delova BiH i proterivanje muslimanskog stanovništva, a na čelu je bio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i njegovi saradnici.

„Na pogrešan način se aludira na ulogu Hrvatske u zločinima u ratu na teritoriji BiH. To je pogrešno, presuda se kosi sa činjenicama i istorijskom istinom“, rekao je Plenković na vanrednoj konferenciji.

Takođe, on je istakao i da u haškim presudama, uključujući i presudu Ratku Mladiću, nema slične odgovornosti srpskog državnog vrha i odgovornosti Slobodana Miloševića.

„Svi koji su tada živeli znaju na koji način je izvršena agresija i odakle je dolazila“, rekao je Plenković.

Kako je najavio, Vlada Hrvatske će razmotriti i političke i pravne mehanizme kako bi osporila određene navode u presudi i naveo da se presuda kosi sa „istorijskim činjenicama“. Plenković je najavio da će to pitanje biti podignuto i pred Savetom bezbednosti UN.

„BiH je bila ugrožena velikosrpskom agresijom. Hrvatska i BiH su imali potpisane sporazume kojima je dogovoreno korišćenje teritorije BiH za odbranu od srpskih oružanih snaga“, naveo je Plenković i rekao da je delovanje hrvatskih jedinica „sprečilo neke nove Srebrenice“.

Plenković je rekao da je presuda za Hrvatsku „potpuno neprihvatljiva“.

Hrvatski premijer je na vanrednoj konferenciji izrazio saučešće porodici Slobodana Praljka i potvrdio da je on preminuo u bolnici, a zatim je Plenković izrazio saučešće „svim žrtvama ratova“.

Nešto ranije, iz Zagreba su stigle reakcije zvaničnika u kojima se izražava nezadovoljstvo i šok zbog presude i postupka Praljka, a predsedavajući Sabora Gordan Jandroković je naveo da su se „skoro svi“ poslanici izjasnili protiv presude i najavio reakciju države na nju.

Izvor B92, 29. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u