Promocija okupacije

Bez obzira što Vilson zagovara kako bez SAD na Balkanu nema mira, činjenica je dabez njih nema ni sukoba

Promovisanje dokumenta Atlantskog saveza kao buduće strateške politike SAD prema Balkanu ovaj prostor istinski može da uvede u ozbiljne probleme, bez obzira na činjenicu što nas izvršni sekretar te organizacije Dejmon Vilson uverava da želi istorijsko pomirenje SAD i Srbije.

Za početak, ne znam o kom pomirenju govori s obzirom na činjenicu da Srbija i SAD nemaju nikakav konflikt i da imaju dobre diplomatske odnose. Na stranu to što nam se interesi u mnogo čemu ne podudaraju, ali odnosi su generalno dobri i mogu biti još bolji. Ali ono što Vilson želi kroz to navodno pomirenje zapravo može samo da pogorša odnose, i to ne samo Srbije i SAD već i drugih država na Balkanu prema SAD.

Najpre, jasan je cilj ove tzv. strategije da SAD stave šapu na prostor Balkana i da apsolutno istisnu uticaj Rusije ali i Evropske unije. Ono što je Vilson predložio je nemilosrdno uklanjanje svakog mogućeg potencijalnog protivnika SAD i stavljanje pod apsolutnu kontrolu SAD svih mogućih balkanskih procesa. Vilson je do te mere osion u svom predlogu da se krajnje otvoreno zalaže da se čak i KFOR, kao snage koje su pod okriljem NATO, transformišu isključivo u vojsku SAD, te će valjda biti krajnje demokratski ukoliko sve balkanske zemlje prihvate na svojoj teritoriji angažovanje armije druge države.

IZBACIVANjE RUSIJE, OMALOVAŽAVANjE EU
Kao vrhunac ovakvog zahteva, Vilson je naglasio da bi prisustvo američkih snaga bilo trajno. Zanimljivo je da takav zahtev ne smeta brojim dežurnim kritičarima Ruskog humanitarnog centra, pa ispada da ih užasno žulja prisustvo nekolicine ruskih vatrogasaca, ali im ne smeta zahtev da se na našoj teritoriji stacionira, ne čak ni NATO, već baza američke vojske, i to trajno.

Vilson je u svojim zahtevima otišao tako daleko da je bez ikakvog ustezanja kao iz puške ispalio da bi, ukoliko na Balkanu ne bude američkog vojnog i političkog prisustva, region mogao ponovo da uđe u sukobe. Svakako, apostrofirao je sukobe između „Beograda i Prištine“, zatim potencijalne sukobe u Bosni i Hercegovine, kao i sukobe između Grčke i Makedonije, pa i unutar same Makedonije. Svakako, ovi sukobi potencijalno uvek mogu nastati, ali suština njegove poruke je u sledećem – ako budete pokorni i poslušni, imaćete mir, koji ćemo mi nametnutni, ako ne, svakako ćete ući u sukobe.

trampmerkel08

Naravno, te sukobe će podstaći baš oni koji bi da nameću mir po sopstvenom kroju. Vilson i njemu slični jastrbovi.

Vilson nije propustio priliku i da ponizi EU, poručujući indirektno da ona bez pomoći SAD nije sposobna ni za šta. On naglašava da je EU krajem 90-tih postepeno prepušteno liderstvo na Balkanu i priznaje da je „EU veliki igrač“, misleći svakako na prostor Balkana, ali potom i licemerno dodaje „da to ne znači da SAD nemaju jasnu, definisanu i važnu ulogu u tom procesu, i to želimo da ispravimo“.Drugim rečima, Vilson poručuje EU da je došlo vreme da se ona skloni sa Balkana, a da glavni igrač, verovatno i jedini, postaju isključivo SAD. Do te mere je u svojoj pokvarenoj izjavi omalovažio EU da je istakao da je, baš zato što nema aktivnijeg prisustva SAD u regionu, to navodni razlog konsolidacije autokrata, doduše ne navodi kojih, dok se u Bosni stvara disfunkcionalnost, a u Crnoj Gori je bio pokušaj puča.
MEŠANjE U PREGOVORE
Da ne bude toliko grub prema EU, dosetio se da kaže kako bi celokupan Zapadni Balkan morao da bude integrisan u EU, ali ne u statusu ravnopravnog članstva, već u sektorima saobraćaja i energetike. Gle čuda, baš u sektorima koji su strateški važni Kini i Rusiji.

Ipak, ono što nas najviše zanima, a što svakako može dovesti do ogromnih problema, jeste krajnje agresivan stav po pitanju budućih pregovora sa Šiptarima. Naime, Vilson krajnje otvoreno predlaže mešanje SAD u te pregovore, što bi suštinski istisnulo EU iz istih. Praktično, Briselski sporazum, za koji je Vučić trpeo velike kritike u domaćoj javnosti – sada se jasno vidi – daleko je više nama odgovarao, a zapravo smeta Šiptarima i njihovim suflerima iz SAD. Otuda, Vilson očito ima nameru da taj sporazum stavi ad acta, te da SAD završe kompletan proces tako što bi nas naterali da priznamo nezavisnost Kosova, i to bi bio taj čuveni „istorijski dogovor Beograda i Prištine“.

Šokirani ovim što je Vilson predočio, posebno ukoliko ova gomila trica i kučina bude zaista strategija SAD prema Balkanu, nama je sasvim jasno da se na ovom prostoru priprema ozbiljan haos. Bez obzira što Vilson zagovara priču kako bez SAD nema mira, činjenica je da su SAD bile glavni generator sukoba. Otuda postoji bojazan od novog sukoba, posebno ako se neko suprotstavi ovakvom ponižavanju.

tacistoltenberg

Nisam siguran da će slabašna EU, posebno ne Rusija i Kina, tek tako sa strane mirno posmatrati ovakvu bahatost. Na našu žalost, nema te veće sile na svetu koja nema neki interes na Balkanu. Njihovi interesi pucaju preko naših leđa, ali, bez obzira na to, moramo da imamo strategiju kako da preživimo nastupajuću buru, koja je sve očiglednija.

Politika
Pratite nas na YouTube-u