PATRIJARH IRINEJ U MOSKVI: PRISILjAVAJU NAS

„Radujemo se što je Rusija stala na svoje noge, radujmo se što je u Rusiji procvetalo hrišćanstvo, onako kao što je uvek bilo u Rusiji, i otuda su Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih“

U podvorju SPC, Crkvi apostola Petra i Pavla u Moskvi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je nedeljnu liturgij sa vladikama i sveštenstvom, u prisustvu velikog broja vernika.

Poglavar SPC je u nedeljnoj besedi istakao da smo „mi, Srbi, posebno vezani za našu majku Rusiju“, da smo svoju „nadu i pomoć uvek očekivali od bratskog naroda ruskoga“, a da nas danas „prisiljavaju da se udaljimo od Rusije“.

„Nama je to nemoguće. Udaljavanje od Rusije, ruskoga naroda, Ruske crkve za nas je udaljavanje samih od sebe, i mi to nikada nećemo prihvatiti, niti ćemo moći da razumemo takve želje i takva očekivanja“, naglasio je patrijarh.

On je dodao da su „Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih“.

„Radujemo se što je Rusija stala na svoje noge, radujmo se što je u Rusiji procvetalo hrišćanstvo, onako kao što je uvek bilo u Rusiji, i otuda su Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih“, kazao je poglavar SPC, naglasivši i da Srbija računa na pomoć Rusije u odbrani svete srpske zemlje – Kosova i Metohije.

„Mi, Srbi, imamo veliku ranu, koju nosi svaki srpski čovek, bez obzira da li živi u Srbiji ili van Srbije u dijaspori, zbog Kosova i Metohije. To je naša sveta zemlja, braćo i sestre. Tamo se nalaze 1.300 srpskih crkava i manastira, zemlja koja je zalivena krvlju onih koji su je branili od drugih, tamo je rezidencija srpskih arhiepiskopa i patrijaraha. Danas hoće da nam to uzmu. Borimo se! Naša nada je pre svega u Gospoda i u Rusiju i očekujemo punu pomoć u odbrani te svete zemlje – Kosova i Metohije. Nadamo se i u svete naše! Tamo počivaju mošti, telo celo, svetog kralja Stefana Dečanskoga, tamo u Pećkoj patrijaršiji počivaju mošti svetih arhiepiskopa i patrijaraha srpskih…“

Patrijarh je izrazio nadu da ćemo „očuvati i sačuvati naše Kosovo, koje je hiljadu godina srpsko“.

Starešina Podvorja Srpske patrijaršije u Moskvi, vikarni episkop moravički Antonije je podsetio da je delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju predvodi patrijarh Irinej, doputovala u Moskvu na poziv patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, povodom obeležavanja stote godišnjice uspostavljanja Patrijaršije u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i ustoličenja prvog patrijarha moskovskog i sve Rusije – Svetog Tihona.

Patrijarh je od srpskih i ruskih vernika dobio vredan poklon – dve panagije i krst.

Dar je uručio starešina Podvorja episkop Antonije, koji se zahvalio srpskom patrijarhu što je služio na današnjoj svetoj liturgiji, kao i mitropolitima, episkopima i sveštenstvu Ruske i Srpske crkve za sasluženje.

U Hramu apostola Petra i Pavla, smeštenom u istorijskom centru Moskve, okupili su se predstavnici srpske dijaspore i Rusi koji vole srpski narod i kulturu i koji redovno dolaze u srpsko Podvorje, koje je danas duhovni i kulturni rusko-srpski centar.

„S prazdnikom!“, pozdravljali su Rusi na ulasku u srpsku crkvu.

Nakon svete liturgije, patrijarh Irinej i vladika Antonije pričestili su vernike.

Osim brojnih vernika, nedeljnoj službi su prisustvovali i ambasador Srbije u Rusiji dr. Slavenko Terzić, zamenik predsednika Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene poslove protojerej Nikolaj Balašov, zamenik gubernatora Jevrejske autonomne oblasti Aleksej Kurenkov, zamenik gradonačelnika Zvenigoroda Jevgenij Rižov i drugi.

Autor Olivera Ikodinović

Izvor Sputnjik, 3. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u