Ambasadori u Srbiji više neće moći kao nekad

Od 69 ambasadora, koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti

Srbija razmišlja da uvede princip reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa našim državnim vrhom i da „prolaz“ na sastanke sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omogući samo predstavnicima onih zemalja u kojima i naši emisari imaju isti tretman.

Opcija povlačenja „ručne“ u diplomatskoj gostoljubivosti Srbije, koju ekselencije često znaju da zloupotrebe, postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najpre davao neprimerene izjave o našoj spoljnoj politici, a zatim se žalio da mesecima čeka na prijem kod Dačića.

Srpski šef diplomatije uzvratio je i da naš ambasador u Ukrajini Rade Bulatović još ne može da izdejstvuje sastanak sa ministrom Pavlom Klimkinom, iako za razliku od kolege Aleksandroviča nikada nije davao neprimerene izjave:

— Stalno primam ambasadore, ali oni često preteruju koristeći našu gostoljubivost. Ukrajinski ambasador ne sme da deli lekcije Srbiji, ali ni bilo koji drugi, ni sa Zapada, ni sa Istoka – kaže Dačić.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasadora, koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti.

Na prijem, kako saznajemo, čekaju naši ambasadori u 11 evropskih država – Italija, Belgija, Holandija, Austrija, Finska, Velika Britanija, Danska, Španija, Portugalija, Francuska, Nemačka. Ni naši ambasadori u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na dužnost i predali akreditive. Od zemalja u regionu, „hladan“ tretman prema našim diplomatama imaju Albanija i Crna Gora, gde ambasadori, takođe, nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za „Novosti„, da u potpunosti podržava ideju reciprociteta u diplomatskim odnosima:

— Naše Ministarstvo treba pažljivo da beleži nivo prijema naših ambasadora u zemljama u kojima su postavljeni i da isti princip primenjuje prema njihovim diplomatama. Naravno, kod velikih država, poput SAD, Rusije i Kine, mogu i moraju da se prave izuzeci, ali da oni ne budu prečesti i ne postanu praksa.

DRŽATI SE BEČKE KONVENCIJE
Ivica Dačić juče je, na marginama Ministarskog saveta OEBS u Beču, razgovarao sa ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, što je bio njihov prvi susret posle spornih izjava ambasadora iz Kijeva. Dvojica ministara konstatovali su da ambasadori treba da obavljaju svoj posao u skladu sa Bečkom konvencijom, a ne da se bave nekom globalnom politikom koja nema veze sa našim bilateralnim odnosima. Dačić je pozvao Klimkina da iduće godine dođe u posetu Srbiji.

Izvor Večernje novosti, 08. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u