DRAMA U KIJEVU: SAKAŠVILI SA LISICAMA NA RUKAMA POZIVA NA „MAJDAN“

„Organizovana je zločinačka vlast u Ukrajini. Sa strpljenjem je gotovo. Narod treba da natera parlament da skine vlast, na čelu sa izdajnikom Porošenkom“, rekao je Sakašvili

Pristalice bivšeg gruzijskog predsednika i bivšeg gubernatora Odeske oblasti Mihaila Sakašvilija blokirale su vozilo policije kojim se prevozio uhapšeni opozicioni političar u centru ukrajinske prestonice, potom slomile zadnja vrata i oslobodile ga. Nakon toga, demonstranti su se okupili ispred Vrhovne rade, gde planiraju da nastave proteste.

Demonstranti su se okupili ispred Vrhovne rade, gde skandiraju: „Miša, Miša“, „Banda napolje“ i „Ukrajina“.

Bivši gubernator Odeske oblasti i lider „Pokreta novih snaga“ Mihail Sakašvili, govoreći ispred zgrade parlamenta Ukrajine pozvao je da vlasti zemlje na čelu sa Petrom Porošenkom podnesu ostavku. On je optužio državnog tužioca Jurija Lucenka i Savet bezbednosti Ukrajine za provokacije i podmetanje dokaza da je on povezan sa okruženjem bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

„Organizovana je zločinačka vlast u Ukrajini. Sa strpljenjem je gotovo. Narod treba da natera parlament da skine vlast, na čelu sa izdajnikom Porošenkom“, rekao je Sakašvili.

Prema raznim ocenama, ispred zgrade Rade se nalazi između 1.000 i 4.000 ljudi.

Pripadnici ukrajinske policije uhapsili su jutros bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija na krovu njegove kuće u Kijevu.

On je tada, obraćajući se okupljenima koje većinom čine članovi „Pokreta novih snaga“, pozvao na novi „majdan“ i pokretanje procesa oslobađanja Ukrajine.

„Porošenkova banda danas pod lažnim optužbama pokušava da me uhapsi kako bi me izbacila iz Ukrajine. Daću svoj život za slobodu Ukrajine. Želim da pozovem sve Kijevljane da izađu na ulicu, okupe se na ’majdan‘ i otpočnu proces izbavljanja Ukrajine od Porošenka i njegove bande“, rekao je Sakašvili.

On je dodao da treba tražiti od parlament „impičment“ predsednika Ukrajine.

Državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko tokom govora u Vrhovnoj radi optužio je političara Mihaila Sakašvilija za organizaciju mitinga od „Janukovičevog novca“. Prema rečima Lucenka, cilj demonstracija je bila smena državne vlasti. Tužilac je izjavio da su delatnost Sakašvilijevog tima finansirali predstavnici bivšeg predsednika Ukrajine Janukoviča, između ostalog biznismen Sergej Kurčenko. Prema rečima Lucenka, okruženje Sakašvilija je dobilo oko pola miliona dolara za te akcije.

Izvor Sputnjik, 5. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u