Igor Gaškov: Gabrijel najavljuje nemačko udaljavanje od Amerike

Nemačka, da bi realno imala status velike sile, morala bi prevladati svoje zaostajanje u vojnoj sferi

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel izjavio je da Berlin mora ojačati svoju ulogu u svetu i preispitati odnose sa Sjedinjenim Državama.

On je takav zaokret u nemačkoj politici nazvao iznuđenim, povezavši ga sa nepredvidljivošću Amerikanaca: „Uverenost sa kojom smo na SAD – uprkos raznoglasjima – gledali kao na zaštitnika sada je počela da se ruši“.

Gabrijel je otkrio da će njegova zemlja zbog toga prema SAD razraditi „novu politiku“. Hlađenje odnosa između Vašingtona i Berlina počelo je sa dolaskom Donalda Trampa na vlast. Ruski analitičar koji živi u Nemačkoj – Andrej Kortunov – smatra da to nije nimalo slučajno: Merkelova je jedan od lidera liberalnog globalizma, a Tramp ponajpre protekcionista.

Susret između Trampa i Merkelove u Beloj kući završio se bez uobičajenog rukovanja. Dve zemlje su se razišle i povodom gasovoda Severni tok 2. Zato je sve što je Gabrijel petog decembra rekao na Spoljnopolitičkom forumu u organizaciji Fondacije „Kerber“ – još jedan korak koji Nemačku udaljava od SAD. Pogotovo što je ulogu EU u svetu nazvao beznačajnom, pa naglasio:

„Nemačka sebi više ne može dozvoljavati da čeka dok Vašington donosi odluke. Svet je sve neudobnije mesto. Već poodavno primećujemo da za nas, uprkos našem ekonomskom blagostanju, u međunarodnoj politici nema nikakvog udobnog mesta“.

Gabrijelov nastup je suštinski otvorio važno pitanje: koliko je Berlin u stanju da na sebe preuzme ulogu političke sile spremne da sa Vašingtonom razgovara na ravnoj nozi? Kortunov ukazuje: „U EU su u većini oni koji žele više a ne manje nemačkog liderstva. U Berlinu se vidi i ekonomska lokomotiva. Svi priznaju da nema alternative nemačkom liderstvu u Evropi. Problem je što nije jasno žele li liderstvo sami Nemci. Mnogi od njih smatraju da Berlin previše napora troši na Evropu i da bi bolje bilo da se još više usredsredi na unutrašnje probleme“.

Nemačka bi – da bi realno imala status velike sile – morala prevladati svoje zaostajanje u vojnoj sferi. Posle Trampovog dolaska na vlast, u EU su sve glasniji oni koji traže da EU dobije svoju armiju sa znatnim nemačkim učešćem. Imaju u vidu oružane snage koje bi Gabrijelovim izjavama davale veću težinu, ali takve snage traže ozbiljne investicije

EU je ekonomski potpuno spremna za te troškove, ali je apsolutno politički nespremna da se raziđe sa NATO. Razvoj situacije u Nemačkoj ukazuje da Gabrijelovom nastupu treba pokloniti veliku pažnju. Angela Merkel je prinuđena da o novoj vladi pregovara sa Gabrijelovom Socijaldemokratskom partijom, a nemački novinari pišu da će on u budućoj vladi biti „broj dva“.

A to znači da će glas političara koji traći „novu politiku u odnosima sa SAD“ biti još jači…

Izvor Fakti, 9. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u