Uhapšen terorista u Njujorku

Bela kuća je u međuvremenu saopštila da je predsednik SAD Donald Tramp obavešten o eksploziji

U eksploziji na Menhetnu povređene su četiri osobe, uključujući i napadača, koji je priveden. Napad je povezan s terorizmom, a počinilac je identifikovan.

Policija je identifikovala napadača kao Akajeda Ulaha (27), a eksploziju okarakterisala kao pokušaj terorističkog napada.
Ulah je detonirao cevnu bombu, kućne radinosti, zalepljenu za njegovo telo u podzemnoj železnici u Njujorku i tom prilikom povredio tri osobe i sebe.

Komesar njujorške policije Džejms O’Nil saopštio je da je današnja eksplozija u podzemnoj železnici povezna sa terorizmom, prenosi AP.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je da je današnji napad pokušaj terorizma, dodajući da je puka sreća što počinilac nije ispunio svoje krajnje ciljeve.

Organi reda su saopštili da je počinilac našao inspiraciju u terorističkoj grupi Islamska država, ali da nema dokaza da je imao direktan kontakt sa grupom.

Ulah nema kriminalnu prošlost u Bangladešu i poslednji put je posetio svoju rodnu zemlju u septembru, izjavio je načelnik politike u Bangladešu.

Generalni inspektor policije A. K. M. Šahidul Hak rekao je Rojtersu da je ta informacija zasnovana na broju Ulahovog pasoša.

Bela kuća je u međuvremenu saopštila da je predsednik SAD Donald Tramp obavešten o eksploziji.

Incident se odigrao u jutarnjim satima po lokalnom vremenu na stanici u blizini Tajms skvera.

Napad se dogodio u podznemnom prolazu metro stanica između Osme avenje i 42 ulice, gde u jutarnjem i popodnevnom špicu prolazi oko pola mliliona ljudi, a svega je nekoliko stotina metara udaljena od najveće autobuske stranice u Americi.

Izvor RTS/Tanjug, 11. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u