Makron kritikovao Trampa: „Nisam spreman da ponovo pregovaram sa njim“

Francuski predsednik kaže i da je Trampova odluka da napusti Pariski sporazum proizvela bar dve dobre stvari – mnoge su zemlje nakon toga potpisale sporazum, a i privatni sektor je bio podstaknut da reaguje

Francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je američkog predsednika Donalda Trampa zbog toga što je odbacio Pariski sporazum o klimatskim promenama, ocenivši taj potez kao „izuzetno agresivan“.
„Kada potpišeš ugovor, moraš da ga poštuješ. Izuzetno je agresivno sam odlučiti da ga napustiš“, rekao je Makron u intervjuu za Si–Bi–Es njuz uoči samita o klimatskim promenama koji se danas održava u Parizu.

Upitan da li bi ponovo o toj temi razgovarao s Trampom, s obzirom da je američki predsednik izjavio da je spreman na ponovni dogovor, Makron je odgovorio:

„Nisam spreman da ponovo pregovaram, ali sam spreman da pozdravim njegovu odluku ukoliko reši da se vrati.“

Inače, o drugim temama, kako je rekao, čuju se „onoliko koliko je potrebno“.

„Na primer, tokom prethodnih nedelja čuli smo se tri, četiri puta telefonom. To se lako desi kada on to zatraži. Onda ga ja pozovem i mi imamo veoma laku i otvorenu komunikaciju. Naš odnos je veoma direktan“, rekao je Makron.

Francuski predsednik kaže i da je Trampova odluka da napusti Pariski sporazum proizvela bar dve dobre stvari – mnoge su zemlje nakon toga potpisale sporazum, a i privatni sektor je bio podstaknut da reaguje.

 

Izvor Sputnjik, 12. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u