Šutanovac i Janković vratili nagradu „Najevropljanin“

Šutanovac je nagradu dobio za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, a Janković, koji je nagradu dobio kao zaštitnik građana

Dragan Šutanovac, predsednik DS, i lider PSG Saša Janković vratili nagradu „Najevropljanin“, koju su dobili u 2010. godini.

Šutanovac ne nagradu dobio za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, a Janković, koji je nagradu dobio kao zaštitnik građana. Šutanovac je u saopštenju koje je preneo N1 naveo da ne želi da učestvuje u „manipulisanju evropskim vrednostima“ u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000.

„Nikada nisam želeo da se takmičim sa bilo kim u tome ko je ‘najevropljanin’, ali sam sa velikim zadovoljstvom primio ovu nagradu 2011. godine kao neko ko je istinski posvećen evropeizaciji Srbije, ali pre svega u ime tima koji je sproveo reformu Vojske Srbije, kao najvećeg i najkompleksnijeg sistema u zemlji. Zahvaljujući reformi Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane bilo je motor evropskih integracija zemlje, a učešće Vojske u prvoj mirovnoj operaciji EU pokazatelj je da je naša odbrana sastavni deo evropskog bezbednosnog sistema. Brojni drugi dobitnici koji su ovo priznanje zaista zaslužili, kao ni građani Srbije, ne zaslužuju da se manipuliše evropskim vrednostima, a sve zarad pranja nečije biografije ili jačanja bilo čijeg proevropskog legitimiteta i to u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine. Prvenstveno iz tog razloga ovu nagradu moram da vratim organizatorima“, naveo je Šutanovac.

Lider DS je naveo da mu je lično ova nagrada „kost u grlu“ već duže vreme zbog različitih dobitnika sa kojima se politički i ideološki ne slaže, za koje, kako kaže, veruje da su neiskreni evropejci, pa čak i iskreni antievropejci, ali da je smatrao da, zbog svojih saradnika u Ministarstvu odbrane, nema pravo da ovu nagradu vrati.

„Međutim, danas moje lično uverenje, ali i ljudi s kojima sam radio na reformi Vojske, više ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povlađuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost. Za mene ‘najevropljanin’ ostaje svaki građanin Srbije koji je posvećen slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava“, zaključio je Šutanovac.

ŠTA JE REKAO JANKOVIĆ
Nakon Šutanovca, nagrade se odrekao i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, koji je saopštio da sebe ne vidi „u istoj vrednosti i poitičkoj grupi sa mnogim ljudima koji su to priznanje u međuvremenu dobili“.

„Kao zaštitnik građana dobio sam priznanje ‘Najevropljanin’ za izgradnju institucije zaštitnika građana. U međuvremenu mnogi drugi su dobili to priznanje. Ja sam iskreno privržen evropskim vrednostima, a Pokret slobodnih građjana je organizacija koja Srbiju vidi kao deo evropskog političkog i kulturnog prostora“, kazao je Janković na današnjoj konferenciji za novinare.

Janković je rekao i da nema nameru da bilo koga uvredi i da ne želi da menja kriterijume onih koji tu nagradu daju.

Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. godinu, koje dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu, sinoć su u Skupštini grada Beograda uručene dobitnicima. Među dobitnicima su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni gradski urbanista Beograda Milutin Folić i predsednik Skupštine opštine Jagodine Dragan Marković Palma.

 

Izvor Beta/N1, 12. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u