Srbija „briše“ ime Makedoniji?

Šef diplomatije Ivica Dačić potez Zaeva ocenio je kao još jedan dokaz licemerstva makedonskog premijera i politike vlasti u Skoplju

Srbija bi mogla da pribegne radikalnoj meri u odnosima sa Skopljem i povuče priznavanje Makedonije pod njenim ustavnim imenom, ukoliko premijer Zoran Zaev ispuni „pretnje“ da će glasati za članstvo Kosova u Unesko – saznaju Novosti.

Prema našim informacijama, Beograd će pažljivo pratiti poteze Makedonije i izjašnjavanje o prijemu Prištine u međunarodnim organizacijama, i kako se Skoplje bude postavilo prema našim nacionalnim interesima, tako ćemo i mi prema njihovim.

Vlasti u Prištini imaće priliku da potegnu pitanje članstva u Unesko tek za dve godine. Međutim, princip reciprociteta u diplomatskim i političkim odnosima sa Skopljem, Beograd bi mogao da aktivira već 2018, jer su kosovski Albanci najavili da će tada ponovo pokušati da otvore vrata Interpola.

Zaev je pre dva dana u Prištini, gde se sreo sa Ramušem Haradinajem, uz osmeh poručio da „Kosovo može da računa na podršku Makedonije u svim procesima“. Ova nova provokacija makedonskog premijera usledila je nepunih mesec dana nakon što se srpskom državnom vrhu u Beogradu „zaklinjao“ da „Srbija u Makedoniji ima iskrenog prijatelja“.

Šef diplomatije Ivica Dačić potez Zaeva ocenio je kao još jedan dokaz licemerstva makedonskog premijera i politike vlasti u Skoplju, i poručio da će Srbija znati da odgovori na te poruke. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da se ostvarilo ono što je predsednik Aleksandar Vučić mesecima ranije najavio – da Zaev neće održati reč.

To za Ivana Stoilkovića, poslanika u Sobranju i predsednika Demokratske partije Srba, nije nikakvo iznenađenje. Za njega nema dileme:

– Zaev neće i ne može da održi reč, niti će politika makedonske vlade biti u suprotnosti sa interesima Albanaca u regionu, ali i SAD, kao glavnog pokrovitelja kosovske nezavisnosti i aktuelne vlade u Skoplju. Srbiji nije u interesu da zahladi odnose sa Makedonijom, ali ako oni nastave da se ponašaju protivno našim interesima, politika Beograda treba da bude uvođenje reciprociteta u odnosima.

MANjINE
Ivan Stoilković zalaže se da se princip reciprociteta u odnosima sa Skopljem zavede na svim nivoima, ne samo kad je reč o priznavanju ustavnog imena Makedonije. On kao primer navodi status makedonske manjine u Srbiji.

– Na primer, makedonska udruženja u Srbiji od države dobijaju pomoć od 480.000 evra, dok srpske organizacije u Makedoniji ove godine nisu dobile ništa – poručuje Stoilković.

 

Izvor Večernje novosti, 14. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u