Srbija protiv regionalnog „paketa“ EU

U ovom trenutku, u slučaju odluke da region bude primljen odjednom u EU, nemoguće je predvideti kada bi to moglo da se desi

Srbija bi uskoro mogla da se suoči sa novom preprekom na evropskom putu, ukoliko nova strategija za proširenje EU, koja bi trebalo da bude usvojena u februaru, predvidi da ceo region pristupi Uniji „u paketu“.

U slučaju postavljanja ovakvih okvira, Srbija bi mogla na duži rok da bude ostavljena u evropskoj čekaonici, dok ostali u regionu ne dostignu potrebne standarde za članstvo.

U ovom trenutku, u slučaju odluke da region bude primljen odjednom u EU, nemoguće je predvideti kada bi to moglo da se desi, jer na primer, Bosna i Hercegovina još nema ni status kandidata, Makedonija već 10 godina čeka na otvaranje prvog poglavlja, a Albanija tri. Na začelju ove kolone je Priština, koja je tek prošle godine počela sa primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Opasnost od scenarija združenog ulaska celog regiona u Uniju nagovestio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nakon što je u utorak u Briselu prisustvovao sastanku šefova diplomatija EU i država kandidata:

— Postoji opasnost da se sada pomalo želi izbeći naglašavanje da su Srbija i Crna Gora lideri u procesu pristupanja EU, već da ceo region treba da se nađe u paketu. To za nas ne bi bilo prihvatljivo.

Ministarka za EU Jadranka Joksimović kaže za „Novosti“ da je mogućnost da ceo region u paketu uđe u EU, u koliziji sa mišljenjem predsednika EK Žan-Kloda Junkera, koji je izrazio uvrenje da bi Srbija i Crna Gora i pre 2025. mogle da postanu članice EU:

— Smatram da je jedini ispravan i kredibilan model kojim se napredak u procesu pristupanja meri po principu pojedinačnog napretka. Ne slažem se sa principom paketa Zapadnog Balkana koji zamagljuje rezultate svake države pojedinačno, iako podržavamo, i nemamo ništa protiv da svaka zemlja kandidat napreduje na EU putu. Politička uravnilovka u procesu pregovora sa EU nije korisna, jer nekoga neopravdano precenite, a nekoga potcenite.

I Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, očekuje da kod proširenja EU i dalje na snazi ostane „regata sistem“, po kojem zemlja koja dostigne standarde ide napred:

— Razumem da zemlje u regionu koje zaostaju zagovaraju princip članstva „u paketu“, ali ne očekujem da će Brisel promeniti politiku.

MAJA KOCIJANČIČ, ZA „NOVOSTI“: MERE SE POJEDINAČNE ZASLUGE
Treba sačekati usvajanje Strategije proširenja da bi se saznao njen tačan sadržaj. Ali pravila se ne menjaju: proširenje je zasnovano na napretku na osnovu pojedinačnih zasluga – odgovorila je portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič na pitanje „Novosti“ – da li će ceo region biti primljen u EU „u paketu“.

 

Izvor Večernje novosti, 15. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u