Završen mozaik u Hramu Svetog Save (FOTO)

Svi građevinski radovi u enterijeru i dekoracija Hrama biće završeni do 2019. godine, kada SPC slavi osam vekova od dobijanja autokefalnosti

Veličanstven mozaik kojim dominira scena Vaznesenja Hristovog nazire se iz kupole Hrama Svetog Save na Vračaru. Izrada mozaika je završena, ali će se sva njegova lepota i sjaj ogledati tek kada, uskoro, budu uklonjeni skele, lift i platforme, koje su prethodnih meseci bile neophodni umetnicima za bezbedne radove.

Reporteri „Novosti“ uverili su se u četvrtak u podvig ruskih umetnika, koji su svoje umeće ugradili u lepotu jednog od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. Moćno deluje predstava Hrista, koji okružen anđelima natkriljuje prostor ispod. Zadivljen je bio i Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gaspromnjefta“, ruske firme koja je darovala četiri miliona evra za izradu ovog mozaika.

— U kaloti kupole urađeno je oko 1.240 kvadratnih metara mozaika – govori nam dipl. inž. arhitekture Zlatomir Ivanović, direktor nastavka gradnje Hrama Svetog Save. – Umetnici iz Rusije montažu mozaika počeli su u maju, a završili su je polovinom novembra. Članovi komisije u četvrtak su jednoglasno konstatovali da je sve urađeno po pravilima struke. Visoko su ocenili kvalitet i umetničko ostvarenje mozaičke kompozicije.

Komisiju su činili predstavnici Ministarstva kulture Rusije, ruske federalne agencije „Rossotrudničestvo“, Ruske i Srpske pravoslavne crkve, kao i Društva za podizanje Hrama.

— Mozaik je pripremljen u Moskvi, tako što su svi likovi rađeni u pravoj veličini na lepku i mrežici, a zatim su sečeni u delove i pakovani – kaže đakon Miroslav Nikolić, glavni arhitekta Hrama. – Svaki taj deo imao je svoj broj. Prvo je završen centralni deo gde je Vaznesenje Hristovo, a kupola je bila precizno obeležena sa unutrašnje strane meridijanima i brojevima, koji su tačno označavali položaje budućih figura kompozicije.

Na izradi centralne kompozicije radilo je sedamdesetak umetnika, pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina. Delovi mozaika upakovani u 62 palete stigli su u Beograd 3. maja, dok je drugi kontingent sa dodatnim delovima u prestonicu dopremljen 11. jula. Nekoliko meseci petoro ruskih umetnika svakodnevno je postavljalo kompoziciju u kupoli Hrama.

— U centru kupole nalazi se predstava Vaznesenje Hristovo, koja je uokvirena natpisom tropara Vaznesenja – objašnjava đakon Miroslav. – Ispod su četiri anđela, a sa istočne strane izdiže se figura lika Presvete Bogorodice, koja stoji između dva arhanđela i oko njih je 12 apostola koji gledaju prema vaznesenju Hristovom.

Hristov lik je najveći i najdominantniji u celoj kupoli. Interesantno je da je samo dužina njegove glave od temena do brade dva metra i dvadeset centimetara, a visina figure je oko 14 metara. Likovi koji se nalaze ispod lukova morali su da budu urađeni u izduženju, kako bi se figure iz naosa videle u pravoj veličini.

Demontaža metalne konstrukcije i obe skele počela je u četvrtak, a najverovatnije će biti završena za dva meseca. Tek tada će umetnička kompozicija zasijati punim svetlom.

IKONOSTAS
Unutrašnjost Hrama Svetog Save biće ukrašena mozaikom koji će prekriti površinu od čak 15.000 kvadratnih metara. Svi građevinski radovi u enterijeru i dekoracija Hrama biće završeni do 2019. godine, kada SPC slavi osam vekova od dobijanja autokefalnosti.

— Radovi na ikonostasu počeće u prvoj polovini 2018. i očekujemo da će biti završeni do kraja godine – kaže đakon Miroslav.

ZAJEDNIČKE SNAGE
— Nema ničeg neobičnog u tome što je upravo pravoslavni hram postao glavni simbol srpsko-ruske duhovne veze – kazao je Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gaspromnjefta“. – Zajedno sa ruskim i srpskim kolegama više puta sam kontrolisao tok radova na izradi mozaika hrama. Svima je bila pružena mogućnost da učestvuju, ulaganjem svog delića stakla u buduću kompoziciju. I to jeste simbolično, jer se Hram Svetog Save zaista podiže zajedničkim snagama Srba i Rusa.

 

Izvor Večernje novosti, 15. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u