Vučića u Moskvi dočekuje „najjači sastav“

Osim pritisaka Zapada koje Srbija trpi po pitanju Kosova i Metohije, odnosa s Moskvom i Republikom Srpskom, dvojica šefova država trebalo bi da razgovaraju i o unapređenju vojne saradnje

Jačanje političke, ekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i odnosi u našem regionu, biće glavne teme razgovora predsednika Aleksandra Vučića i prvog čoveka Ruske Federacije Vladimira Putina, koji će se sastati sutra u Moskvi. Vučić u Rusiju putuje danas, a njegovi sagovornici biće i potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin i šef diplomatije Sergej Lavrov.

Osim pritisaka Zapada koje Srbija trpi po pitanju Kosova i Metohije, odnosa s Moskvom i Republikom Srpskom, dvojica šefova država trebalo bi da razgovaraju i o unapređenju vojne saradnje, s obzirom na to da je, posle isporuke „migova 29“, Beograd pokazao interesovanje za nabavku protivvazdušnih sistema – „Buk M2“ i „Pancir“.

Na stolu će se, prema očekivanjima, naći i pitanja iz domena energetike, konkretno, projekat „Turski tok“.

—  Imam veliki i važan sastanak sa Putinom i nadam se da će biti dobrih vesti za Srbiju – rekao je u nedelju predsednik Vučić.

Kako je najavljeno, tokom današnjeg dana Vučić treba da obiđe Naučno-tehnološki park i da uruči orden koji je bivši predsednik Tomislav Nikolić posthumno dodelio ambasadoru Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu, koji je bio prijatelj naše zemlje i na sednicama Saveta bezbednosti dosledno branio interese Srbije.

U delegaciji koja putuje u Rusiju biće i šef diplomatije Ivica Dačić, ministar Nenad Popović i još nekoliko članova Vlade, a Dačić je najavio da očekuje da se tokom posete potpišu novi sporazumi, kao i da se utanače novi ekonomski projekti i investicije.

—  Rusija je naš tradicionalni i stabilan partner, i od posete predsednika i delegacije Srbije Moskvi očekujem dalji razvoj prijateljskih odnosa. Srbiju i Rusiju povezuju zajednički interesi, ne samo u sadašnjosti, već i u budućnosti – naveo je Dačić.

Inače, Putin će primiti Vučića na krsnu slavu šefa srpske države.

PRETNjE NISU NOVOST
Povodom pretnji koje su mu upućene pismom, predsednik Vučić rekao je u nedelju da to nije ništa novo i da bolesnih ljudi ima svuda:

—  Razlika je sada u tome što je ovo podstaknuto jednom vrstom kampanje koja se odigrava u delu medija u regionu, gde bi valjda trebalo da mi samo vičemo: „izvinite, izvinite, izvinite“, a i da ne pomislimo da kažemo koliko je Srba ubijeno u Jasenovcu, „Oluji“, „Bljesku“…

 

 

Izvor Večernje novosti, 18. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u