Crnogorska princeza sada počiva u italijanskom svetilištu

Kraljica Jelena umrla je u Francuskoj, u Monpeljeu 1952. godine

Posmrtni ostaci nekadašnje kraljice Italije i kćerke crnogorskog kralja Nikole I Petrovića Njegoša, Jelene Savojske, supruge Viktora Emanuela III, tajno su vraćeni iz Monpeljea, gde je umrla 1952. u 79. godini, u svetilište Vikoforte u Mondovi, na području grada Kuneo, u italijanskoj regiji Pijemont, saopšteno je iz udruženja „Italija-Montenegro Regina Elana“.

U saopštenju je nećaka Marija Gabrijela od Savoje zahvalila predsedniku Italije, Serđu Matareli, koji je dozvolio da se prenesu posmrtni ostaci princeze na Apeninsko poluostrvo. Ovaj događaj poklopio se sa godišnjicom smrti (70 godina) Viktora Emanuela III, koji je sahranjen u Aleksandriji (Egipat). U poruci Matareli, Marija Gabrijela od Savoje izražava nadu da povratak njene bake može služiti i kao podsećanje na činjenicu kako je otišao njen deda. Viktor Emanuel III se u maju 1946. godine odrekao prestola u korist sina, Umberata II. Mesec dana kasnije na referendumu uspostavljena je Italijanska Republika.

Kraljica Jelena umrla je u Francuskoj, u Monpeljeu 1952. godine. Prema saopštenju udruženja, italijanski predsednik Matarela dao je odobrenje za sahranu njenog supruga, kralja Viktora Emanuela III, koja će biti naknadno objavljena. Priča se da bi se to moglo dogoditi već 28. decembra ove godine, na dan smrti italijanskog kralja i crnogorskog zeta.

VELIKE ZASLUGE
Jelena Petrović Njegoš (Jelena Savojska) bila je šesta ćerka crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene Petrović. Imala je petoro dece, a njene zasluge za italijanski narod bile su tolike da je katolički biskup Rišar iz Monpeljea inicirao da se proglasi za sveticu!

 

 

Izvor Večernje novosti, 18. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u