Peking: Američki stavovi vode u izolaciju

„Vašington, s jedne strane, tvrdi da pokušava da uspostavi partnerske odnose sa Pekingom, a sa druge ga naziva konkurentom“

Ambasada Kine u Vašingtonu je proučila strategiju nacionalne bezbednosti SAD u kojoj su među glavnim pretnjama navedeni Moskva i Peking i saopštila da ovakve ocene ne pomažu mirnom razvoju i da vode SAD ka izolaciji.

„Propovedanje suparništva i konfrontacije su u suprotnosti sa svetskim tendencijama i dovešće do neuspeha… Za državu je potpuno egoistično tvrditi da su njeni sopstveni interesi veći od interesa drugih država i zajedničkih interesa međunarodne zajednice. Ovakav stav vodi samo u izolaciju“, navodi se u saopštenju Ambasade Kine u SAD.

U Pekingu su naglasili da će principi otvorenosti, inkluzivnosti i uzajamno korisne saradnje, kao i usaglašavanje interesa jedne strane sa zajedničkim interesima međunarodne zajednice dovesti do procvata međunarodne zajednice.

Ambasada je navela da Vašington, s jedne strane, tvrdi da pokušava da uspostavi partnerske odnose sa Pekingom, a sa druge ga naziva konkurentom. Po mišljenju diplomata, američka retorika je protivrečna, ali je istina da Kina i SAD postaju sve više međusobno zavisne.

 

 

Izvor Sputnjik, 19. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u