Strategija nacionalne bezbednosti SAD: Rusija i Kina su pretnja

“SAD više neće zatvarati oči i biti slepe za one koji krše pravila, varaju ili vrše ekonomsku agresiju”

Američki predsednik objavio novu američku strategiju za nacionalnu bezbednost. CNN navodi da je pet ključnih stvari u onome što je Tramp pročitao.

Strategija za nacionanu bezbednost je pokazatelj pravca u kom će se kretati administracija Donalda Trampa po tom pitanju, pa samim tim i njegova spoljna politika, navodi dalje CNN. Njegov govor, bio je kao i do sada, kao da je u kampanji, sa oštrim rečima i nimalo kriticizma prema sosptvenim potezima zaključuje CNN.

Ta medijska kuća je izdvojila pet ključnih tačaka Trampovog plana.

EKONOMSKA SIGURNOST JE NACIONALNA SIGURNOST
Trampova strategija za nacionalnu bezbednost snažno se oslanja na ekonomske odnose sa drugim zemljama, uz jasan stav da je ekonomska bezbednost navionalna bezbednost.

Prema Trampovom dokumentu aasvim je jasno: “Najpre Amerika”, što jebio i Trampov slogan u predizbornoj kampanji.

Američki predsednik istakao je u svom govoru disbalans u trgovini Amerike sa drugim zemljama, uz upozorenje da je trgovinska pretnja za Ameriku “agresivna” Kina.

Prema Trampu, trgovina mora biti fer i recipročna.

“SAD više neće zatvarati oči i biti slepe za one koji krše pravila, varaju ili vrše ekonomsku agresiju”, poručuje Tramp.

KINA I RUSIJA SU RIVALSKE SILE
Tramp ocenjuje da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbednost i prosperitet, javlja Rojters.

„Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj“, smatra američki predsednik.

„Amerika je u igri i Amerika će pobediti“, rekao je Tramp.

Kina će ostati ključni cilj fokus administracije kojoj je prioritet čuvanje američke ekonomske sigurnosti, a strategija za nacionalnu bezbednost Trampa u više navrata naziva uvredljivim timenima kinesku trgovinsku praksu, kao što je krađa intelektualne svojine američkih kompanija.

Strategija Trumpa takođe ide daleko dalje nego što je predsednik javno pozivao na destabilizaciju ruskog ponašanja širom planete, uključujući i kršenje ukrajinske i gruzijske suverenosti.

U dokumentu se skreće pažnja na pokušaje Rusije da se umeša u demokratije [irom sveta i jasno se stavlja do znanja da SAD drže oko na kampanji širenja ruskog uticaja. „Danas akteri poput Rusije koriste informacione tehnologije u pokušaju podrivanja legitimiteta demokratija“, kaže se u dokumentu.

Tramp je naveoi da Rusija koristi informacione operacije „kao deo svojih uvredljivih kibernetskih napora da utiču na javno mnjenje širom sveta“

TOP PRETNjE: DIKTATORSKI REŽIMI, TERORIZAM I JOŠ MNOGO TOGA
Na vrhu liste pretnji administracije Trumpa za SAD su zemlje koje je Trump označio kao „lažne režime“: Severna Koreja i Iran.

Razvoj severnokorejskog nuklearnog oružja i aktivnosti vezane za razvoj balističkih raketa postale su najhitniji zadatak za nacionalnu bezbednost Trumpovog mandata, a iranska podrška terorističkim grupama i njeni pokušaji da prošire svoj uticaj na Bliskom istoku takođe su ključni problemi, navodi se u dokumentu.

Za suočavanje sa pretnjom džihadističkog terorizma, strategija administracije Trampa poziva na podržavanje američke vojne akcije protiv terorističkih grupa poput Islamske države i borbe protiv radikalizacije u Sjedinjenim Državama.

Strategija nacionalne bezbednosti takođe naglašava važnost sajber sigurnosti i imigracije, i ponavlja Trampov poziv da se izgradi zid na američko-meksičkoj granici.

KLIMATSKE PROMENE
Trampov plan pun je ocena koje je donela prethodna administracija Baraka Obame i trenutnog rukovodstva u Pentagonu da klimatske promene predstavljaju pretnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Međutim, dokument govori o „važnosti upravljanja životnom sredinom“ samo u prolazu u odeljku koji se fokusira na „energetsku dominaciju“, uključujući domaće energetske resurse, fosilna goriva poput „uglja, prirodnog gasa, nafte“.

PISANA STRATEGIJA…I GOVOR
Ključna tačka nove strategije je sadržana i u govoru Trampa a koji se sastoji iz zaključka „da dokument nikad ne može u potpunosti da prevede reči i akcije predsednika“.

Dok se u dokumentu Rusija pominje skoro dvadeset puta, uz kritike na njeno mešanje u poslove drugih zemalja i pokušaje podrivanja SAD–a, Tramp je u govoru samo jednom pomenuo Rusiju, pored Kine, kada ju je prozvao i „suparničkom silom“.

Tramp se potom okrenuo svom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u nedelju, s kojim je razgovarao o obaveštajnoj saradnji koja je sprečila teroristički napad u Rusiji. Takođe je iskoristio priliku da „isproziva“ svoje prethodnike, a posebno baraka Obamu za njihove neuspehe iz prošlosti. „Oni su zanemarili nuklearnu opasnost u Severnoj Koreji, napravili katastrofalan, slab i nerazumljivo loš ugovor sa Iranom i dozvolili teroristima kao što je ID da preuzmu kontrolu nad ogromnim delovima teritorije širom Bliskog istoka“, rekao je Tramp.

 

 

Izvor CNN/B92, 19. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u