Ukrajinske službe: Srpski snajperisti poslati da izazovu haos

Štab ukrajinske antiterorističke organizacije navodi da su oni stigli na područje Donjecka

Srpski plaćenici u oblasti Donjeck nameravaju da ubijaju ukrajinske vojnike na liniji razgraničenja i da podstaknu provokacije civilnog stanovništva.

To je saopštio Štab ukrajinske antiterorističke organizacije, a preneli su kao glavnu vest mnogi ukrajinski elektronski mediji.

Grupa plaćenika iz Srbije došla je na područje Donjecka, pokazuju obaveštajni podaci, naveo je ukrajinski Štab ATO na Fejsbuku.

„U Donjeck je došla grupa srpskih snajperista plaćenika. Njihov vođa je Dejan Berić, koji ima nadimak Deki. On je u više navrata dolazio u Donbas kako bi se za novac borio na strani Rusije i okupacionih snaga protiv oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da srpski plaćenici nameravaju da “ubijaju ukrajinske vojnike“ na graničnoj liniji i da izazovu provokacije mirnog stanovništva.

„Ove bitange su izdajnici savesti i ljudskih vrednosti. Oni su pristali da za desetak moskovskih srebrenjaka proliju krv patriota i zaštitnika ukrajinske zemlje. Ako ih susretnu pripadnici Oružanih snaga Ukrajine treba te uljeze da pošalju odakle su došli na račun njihovog ministarstva odbrane”, zaključuje Štab ukrajinske ATO.

Podsetimo, mediji su ranije pisali da je Berić „najpoznatiji srpski borac u Donbasu“, a u avgustu je objavljeno da je on „ranjen na frontu“.

Odnosi Srbije i Ukrajine nedavno su zaoštreni na diplomatskom nivou nakon izjave ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča da ruski predsednik Vladimir Putin ne mari za Srbiju i “da Rusija obučava najamnike da ubijaju Ukrajince i da je koristila srpske ekstrmiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori“.

Odmah je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koje je pozvalo Aleksandroviča da radi u okvirima Bečke konvencije i da će u suprotnom protiv njega biti preduzeti koraci “uobičajeni u ovakvim slučajevima“.

Ministar spoljnih poslava Srbije Ivica Dačić tada je izjavio da Ukrajina zna da Srbija procesuira strane borce i da poštuje integritet Ukrajine.

Ukrajinski ambasador rekao je da posle konsultacija u Kijevu, na koje je pozvan posle izjave o negativnom uticaju Rusije na Srbiju, da nije promenio stav.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno boravi u poseti Rusiji, gde će razgovarati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

 

 

Izvor B92, 19. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u