Dačić o glasanju u SBUN: Štitili smo naše interese i tačka

Amerikanci su nedavno u SBUN ostali usmaljeni tokom izjašnjavanja o Jerusalimu, ali rekli su da štite svoj suverenitet. I mi smo štitili svoje interese

Na glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija štitili smo svoj suverenitet i zbog odnosa sa Ruskom federacijom nismo mogli da postupimo drugačije.

To je za „Novosti“, iz Moskve, poručio prvi potredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, komentarišući postupak naših predstavnika na Istriveru koji su bili pritiv usvajanja rezolucije kojom se osuđuju „kršenje ljudskih prava na Krimu“ i „privremena okupacija“ poluostrva od strane Rusije.

— Podsećam vas da su Amerikanci nedavno u Savetu bezbednosti UN ostali usmaljeni tokom izjašnjavanja o Jerusalimu. Ali, rekli su da štite svoj suverenitet. Tako smo i mi na glasanju štitili svoje interese. I tačka! – kategoričan je Dačić.

U rezoluciji UN koju je podnela Ukrajina, Rusija se poziva da ispuni 12 preporuka kako bi se „hitno stavila tačka na sva kršenja ljudskih prava stanovnika Krima“.

Za usvajanje dokumenta glasalo je 70 država, protiv je bilo 26, a 76 uzdržanih. Među onima koji su podržali dokument bila je većina evropskih država i SAD.

Protiv su, osim Srbije, bile Rusija, Kina, Indija, Jermenija, Severna Koreja, Belorusija, Kuba, Iran… Mnoge države Bliskog istoka i Severne Afrike, kao i Latinske Amerike bile su uzdržane.

Zvanični Kijev smatra da podrška ukrajinskom stava pokazuje da pitanje Krima nije završeno i da je međunarodna zajednica poslala jasan signal Moskvi.

 

Izvor Večernje novosti, 20. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u