Glasanje o Krimu u UN: Srbija na strani Rusije

U rezoluciji Ujedinjenih nacija koju je podnela Ukrajina, Rusija se poziva da ispuni 12 preporuka kako bi se “hitno stavila tačka na sva kršenja ljudskih prava stanovnika Krima“

Kijev pozdravlja usvajanje Rezolucije o situaciji u oblasti ljudskih prava na Krimu u GS UN, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

Na glasanju u svetskoj organizaciji koje je održano noćas, Srbija je glasala protiv donošenja ukrajinske revolucije, piše Sputnjik.

U rezoluciji Ujedinjenih nacija koju je podnela Ukrajina, Rusija se poziva da ispuni 12 preporuka kako bi se “hitno stavila tačka na sva kršenja ljudskih prava stanovnika Krima“.

Za usvajanje dokumenta glasalo je 70 država, protiv je bilo 26, dok je bilo 76 uzdržanih. Među onima koji su podržali rezoluciju bila je većina evropskih država i SAD. Protiv su bile Rusija, Srbija, Kina, Indija, Jermenija, Belorusija, Kuba, Iran itd. Mnoge države Bliskog istoka i Severne Afrike, kao i Latinske Amerike bile su uzdržane.

Kijev smatra da podrška ukrajinskog stava kada je u pitanju Krim pokazuje da pitanje tog poluostrva nije završeno i da je međunarodna zajednica poslala jasan signal Moskvi.

“Pažljivo pratimo akcije okupatora i s tim u vezi progon i kršenja ljudskih prava građana Krima sigurno će sa sobom nositi odgovornost. Država–agresor treba da prekine sa samovoljom na privremeno okupiranoj teritoriji i osigura poštovanje ljudskih prava… Naredni korak treba da postane deokupacija poluostrva. Danas je postavljena njena baza“, navodi se u saopštenju.

 

 

Izvor Sputnjik/B92, 20. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u