Montgomeri: Zaboravite na stolice, razvijajte saradnju sa svima

U ovom vremenu, zemlji koja želi da prosperira potrebni su dobri odnosi sa Kinom, Indijom, EU, Rusijom, SAD…

Bivši američki ambašador u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da je uloga SAD u briselskom dijalogu, direktna ili „iza scene“, od vitalnog značaja.

Kako je rekao, to je jedini način da se izvrši pritisak na kosovske Albance, dok Beograd, kako ističe, ima snažnu vladu, sposobnu da postupa mudro, na koju nije potrebno vršiti pritisak.

„Kosovski Albanci će učiniti ustupke jedino ako je apsolutno jasno da SAD insistiraju na tome i ako ne popuštaju u tome. EU to ne može da postigne. Tako da je uloga SAD od vitalnog značaja, bilo da su uključene direktno ili iza pozornice“, rekao je Montgomeri za Tanjug, povodom vesti o spremnosti Rusije da se uključi u Briselski dijalog ukoliko to učine SAD na zahtev Prištine.

Po mišljenju bivšeg američkog ambasadora, Srbija je potpuno drugačiji slučaj, jer ima jaku vladu, koja je u stanju da deluje kada je to potrebno.

„Ja smatram da su SAD jedini način da se izvrši pritisak na kosovske Albance. Na Srbiju nije potrebno da bilo ko vrši pritisak, jer je njena vlada pokazala da je sposobna da postupa mudro i pragmatično. To nije slučaj sa kosovskim Albancima“, rekao je Montgomeri.

Komentarišući navode da Srbija pokušava da sedi na dve stolice, ali i činjenicu da, pored dobrih odnosa sa Rusijom i SAD, Beograd razvija i odnose sa Kinom, koja je sve prisutnija u Srbiji kao investitor, Montgomeri kaže da Srbija treba da razvija dobre odnose sa svima.

„Zaboravite te dve stolice…“, poručuje Montgomeri.

„U ovom vremenu, zemlji koja želi da prosperira potrebni su dobri ili odlični odnosi sa Kinom i Indijom. Sa EU, Rusijom, SAD, susednim zemljama i bliskoistočnim zemljama. Fokusirati se na samo dve zemlje je glupo“, zaključio je on.

 

Izvor Tanjug/B92, 20. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u