TASS: Srbija pregovara o kupovini PVO sistema „Buk-M1“, „Buk-M“ i „Tunguske“

Vučić dobitnik počasnog doktorata MGIMO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u Moskvi da je vojno-tehnička saradnja Srbije sa Rusijom dostigla nivo bez presedana.

Studentima i profesorima moskovskog diplomatskog univerziteta MGIMO rekao je:

„Smatram da godinama, možda i decenijama, nismo imali ovako uspešnu saradnju. Do pre samo godinu dana praktično nismo imali vojnu avijaciju. Imali smo dva MiG-21 i dva MiG-29. Sve ostalo je bilo uništeno u prethodnim konfliktima, u tome su glavni bili Amerikanci. Kupili smo 11 helikoptera, a pregovaramo o kupovini još šest. Za nas su ovo velike brojke“.

Ruska državna novinska agencija TASS ovome je dodala da Srbija namerava da od Rusije kupi najmanje šest vojno-transportnih helikoptera i PVO sisteme.

Navela je da vojni stručnjaci Srbije o tome već pregovaraju sa „Rosoboroneksportom“, a da je Moskva u oktobru isporučila ratnom vazduhoplovstvu Srbije šest lovaca MiG-29 u vidu vojno-tehničke pomoći.

Srbija treba da besplatno dobije i 30 tenkova T-72 i 30 borbeno-izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2. Razgovori se vode – tvrdi TASS – i o PVO-sistemima „Buk-M1“, „Buk-M“ i zenitnom raketno-topovskom sistemu „Tunguska“.

Vučiću je, inače, rektor MGIMO – akademik Anatolij Vasiljevič Torkunov – rekao da mu je dodeljena titula „počasnog doktora MGIMO“. „Ovu titulu ne dodeljujemo često. Uručena je samo nekolicini poznatih svetskih političara i državnika. To je tradicionalno priznanje, koje predstavlja veliku čast za dobitnika, ali i obavezu da održava dobre odnose sa ovim institutom”, istakao je rektor Torkunov.

Nakon uručenja titule, predsednik Vučić održao je predavanje na temu „Srbija, čuvar nezavisnosti, suvereniteta – važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu”.

Naglasio je da Srbija ostaje na putu slobode, nezavisnosti, opredeljenja za EU, ali i saradnje sa Rusijom.

„Izabrao sam najteži put za Srbiju, put slobode, nezavisnosti, opredeljenosti za EU, ali i saradnje sa Rusijom. Naša pozicija nije laka, ali pruža jedinu mogućnost za opstanak. Našu ruku nećemo da povlačimo od ruske pružene ruke. Ponosimo se prijateljstvom sa Rusijom. Nama Rusija nije prijatelj zbog Tolstoja i Dostojevskog, već zbog budućnosti”, rekao je Vučić.

Počasni doktorat MGIMO dobili su Šimon Peres, Žak Širak, Nikola Sarkozi…

 

Izvor Fakti, 20. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u