Vučić tražio od Putina uključivanje Rusije u dijalog sa Prištinom

„Ako Albanci budu tražili da Amerikanci budu posrednici u pregovorima o Kosovu onda ćemo mi tražiti da se uključi Rusija“,

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd očekuje da Rusija bude posrednik u rešavanju kosovskog pitanja.

Vučić je na sastanku s predsednicom gornjeg doma ruskog parlamenta, Savetom Federacije Valentinom Matvijenko rekao da je Kosovo bilo tema razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Pitao sam da li bi Rusija mogla da bude posrednik i ruski predsednik se saglasio“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, postoji saglasnost da se u slučaju sukoba proširi format pregovora, pritom istakavši da je dosadašnji format sa Evropskom unijom kao posrednikom – „okej“.

„Ako Albanci budu tražili da Amerikanci budu posrednici u pregovorima o Kosovu onda ćemo mi tražiti da se uključi Rusija“, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da Srbija veoma ceni podršku Rusije u očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

„Veoma je važna politička podrška teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije koju daje rusko rukovodstvo. Za Srbiju su očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu bili i ostali najvažniji“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da i u budućnosti očekuje pomoć i podršku Rusije i da je „apsolutno uveren“ da u očuvanju nezavisnosti Srbija „uvek može da računa na podršku Moskve“.

 

 

Izvor Beta/B92, 20. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u