Dodik: Nije nam potreban „Dejton dva“ nego dogovor bez stranaca

Za mene je prihvatljiv okvir koji se zove „izvorni Dejton“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da u BiH nema potrebe za „Dejtonom dva“, nego da je potreban unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca.

„Za mene je prihvatljiv okvir koji se zove `izvorni Dejton`. Pošto njega nema i pošto ga je urušio visoki predstavnik, BiH je očigledno daleko od funkcionuisanja i to vidimo u zajedničkim institucijama“, rekao je Dodik danas u Laktašima.

Dodik je izrazio nezadovoljstvo onim što je visoki predstavnik ikada uradio u BiH namećući rješenja.

„Znajući kako djeluju ti kongresmeni i senatori u američkom sistemu, moguće je da se radi o nečijem lobiranju ili nešto slično“, rekao je Dodik.

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner u pismu državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu ukazao je „na prijeku potrebu da se Vašington okrene regionu Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja“ i predložio potpisivanje „Dejtona dva“.

„U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo da osigura izmjene tog zakona do izbora u oktobru 2018. Neuspjeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dve decenije“, ocijenio je Tarner, dodajući da „Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu da žive zajedno u miru i osiguraju slobodu i jednaka prava svim narodima“.

 

Izvor Srna/Nezavisne, 24. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u