Milo hoće novi mandat

Analitičari ocenjuju da je gotovo sigurna Đukanovićeva kandidatura ukoliko opozicija nastupi sa jedinstvenim kandidatom

Pobeda na predsedničkim izborima imperativ je Demokratske partije socijalista, poručio je sa konvencije opštinskog odbora Budve lider te stranke Milo Đukanović. On je ponovio da je potrebno da ta partija prethodno potvrdi dobre rezultate na lokalnim izborima u Ulcinju i Beranama 4. februara.

— Mislim da ćemo to učiniti i da će nam to biti važan impuls pred predsedničke izbore. Moramo da pobedimo na predsedničkim izborima, to je naš imperativ – kazao je Đukanović, dodajući da se njegova partija suočava sa izazovima koji nisu karakteristični samo za Crnu Goru. – U društvima poput crnogorskog dugo trajanje na vlasti pretvara se u zavist svih koji bez obzira na sve razlike prave neko jedinstvo kako bi pokušali da svrgnu DPS sa vlasti.

Međutim, o jedinstvu političkih protivnika zasad nema govora. Bez zajedničkog predsedničkog kandidata, uz podele, svađe i optužbe, opozicija je daleko od bilo kakvog dogovora i mogućnosti da zapreti kandidatu vladajuće partije.

— DPS čeka opoziciju da odigra potez na koji bi oni adekvatno odgovorili. U slučaju da izađu sa jednim kandidatom, onda će im se sigurno suprotstaviti Đukanović. Međutim, ukoliko se obistine najave da URA i Demokrate imaju svog kandidata, DF nestranačkog, a SDP – Ranka Krivokapića, onda će DPS kandidaturu za predsednika ponuditi nekom drugom, a ne lideru partije – kaže za „Novosti“ prof. dr Srđan Vukadinović, politički analitičar. – Očigledno je da u opoziciji vlada toliki košmar tako da je teško očekivati da bi se neko od njihovih kandidata mogao naći u drugom krugu. DPS je u velikom zamahu nakon pobeda na lokalnim izborima u Cetinju, Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, tako da će ih pobednička euforija pratiti i u narednim izazovima.

Uz predsedničke održaće se i lokalni u više opština, a „finale“ će biti izbori u Podgorici.

— Podgorički će biti lakmus-papir za državne izbore, a rezultati će se reflektovati na eventualnim parlamentarnim izborima. Sve ankete pokazuju da DPS u glavnom gradu za pobedu nedostaje sedam do osam hiljada glasova. Videćemo da li će iskoristiti disfunkcionalno delovanje opozicije koja, koliko god se deklarativno zalaže za to da jedinstveno deluje, na terenu toga nema. DF vuče na jednu stranu, Demokrate na drugu, a SDP i URA na treću – ocenjuje Vukadinović. – Ako DPS pobedi u Podgorici, onda će vlast vrlo brzo raspisati parlamentarne izbore, a ako se to ne desi – sledi zatezanje sve do 2020. godine.

RASPISIVANjE
Šef crnogorskog parlamenta Ivan Brajović može raspisati predsedničke izbore najkasnije do 20. januara. Prema Zakonu o izboru predsednika Crne Gore, izbore raspisuje predsednik Skupštine najkasnije 120 dana od isteka mandata aktuelnog predsednika. Filipu Vujanoviću mandat je počeo 20. maja 2013, a ističe 20. maja 2018. Ukoliko izbori budu raspisani do Svetog Jovana, najraniji zakonski rok za njihovo održavanje je 25. mart.

 

Izvor Večernje novosti, 25. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u