Severna Koreja lansirala novi satelit

List navodi da je satelit nazvan „Kvangmjonsong 5“. Detalji i tehničke karakteristike nisu saopšteni

Južnokorejski list „Džungang ilbo“, pozivajući se na izvore u obaveštajnoj službi, javio je da je Severna Koreja napravila novi satelit.

List navodi da je satelit nazvan „Kvangmjonsong 5“. Detalji i tehničke karakteristike nisu saopšteni.

Lansiranje satelita, koji se na Zapadu smatra izgovorom za testiranje balističke rakete, postao je jedan od faktora snažnog zaoštravanja napetosti na Korejskom poluostrvu, čiji se stepen od tada samo povećavao. Nakon pokretanja satelita, severnokorejski komitet za svemirsku tehnologiju objavio je da je uspešno lansirana raketa-nosač „Kvanmjonsong“ sa satelitom „Kvangmjonsong 4“, kao i parametre njegove orbite – od 494,6 do 500 kilometara, a da Zemlju obilazi za 94 minuta.

Prethodno lansiranje veštačkog satelita „Kvangmjonsong 4“ („Sjajna zvezda“) uz pomoć rakete-nosača „Kvangmjonsong“ sa kosmodroma Sohe (Tončan Ni) u provinciji Pjongan Bukto održano je 7. februara 2016. godine. Prema podacima japanske i južnokorejske vojske, raketa predstavlja poboljšanu modifikaciju nosača „Unha 3“ („Mlečni put“) – civilne verzije interkontinentalne balističke rakete „Taepodong 2“.

 

Izvor Sputnjik, 26. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u