Apel za odbranu Kosova: Mitropolit Amfilohije zloupotrebljen?

Apel je nastao u okviru političkog saveta DSS-a, a u kome se od vlasti zahteva da ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije

Grupa uglednih srpskih intelektualaca pripremila je „Apel za odbranu Kosova i Metohije“. Dokument, čiji tekst još nije poznat, nastao je u okviru Političkog saveta Demokratske Stranke Srbije, a pisanje je pomoglo nekoliko najuglednijih javnih ličnosti.

Predsednik tog tela Miloš Ković smatra da će Beograd potpisati obavezujući Sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, te da je zapravo reč o priznanju Kosova i Metohije kao secesionističke paradržave.

„Zadatak Apela koji je upućen srpskoj javnosti i srpskim vlastima je da su srpski građani, građani ove zemlje i svi Srbi – iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, kada je u pitanju  Kosovo i Metohija, dužni da reaguju. To je Apel koji građani ove zemlje potpisuju imenom i prezimenom, u kojem se od srpskih vlasti zahteva da ne dozvole da prvi put u srpskoj istoriji srpska ruka potpiše odricanje od Kosova i Metohije“, objašnjava Ković za Sputnjik.

On dodaje da je potpisivanje u toku i da taj dokument potpisuju najuglednije ličnosti javnog, duhovnog, naučnog i umetničkog života Srbije. Kada potpisi budu prikupljeni, tekst će biti predstavljen javnosti, u najskorijoj budućnosti, kaže Ković.

„Kosovo i Metohija je naš Jerusalim, naša sveta zemlja, zato zahtevamo da pregovori budu zamrznuti do trenutka kada će tekuća promena u odnosima snaga, koja je sada sasvim očigledna, dobiti jasne forme. Treba pregovarati, jer bez pregovora nema rešenja, ali treba doći do rešenja koje neće podrazumevati poniženje nijedne strane, njime moraju biti zadovoljni i Srbi i Albanci“, objašnjava Ković suštinu Apela.

On dodaje da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije samo jedan od potpisnika Apela, ali se u javnosti pojavila netačna i zlonamerna informacija da je tvorac dokumenta. To je potom iskorišćeno za napad na mitropolita i SPC.

„I ne samo to. Ovo je posredno sprečavanje slobodnog razgovora o Kosovu i Metohiji. Građani Srbije imaju pravo da o tome razgovaraju i povlače određene poteze. Sve to me veoma neprijatno podseća na događaje u vezi sa Memorandumom SANU 1986. godine. Tada je jedan dnevni list, takođe bez ikakvog razgovora s autorima, objavio nacrt Memoranduma. To je iskorišćeno za neprincipijelnu kampanju, političku harangu protiv Srpske akademije nauka i umetnosti“, kaže Ković.

On tvrdi da ta vremena, nažalost, nisu prošla i da u prilog toj tvrdnji stoji činjenica da demanti neistinite informacije nije objavljen.

 

Autor Senka Miloš

 

 

Izvor Sputnjik, 27. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u