Putin: Ruski vojnici odigrali ključnu ulogu u porazu terorista

U Siriji ostaju da rade dve ruske baze – u Hmejmimu i Tartusu

Svi zadaci koji su postavljeni Oružanim snagama Rusije u Siriji su ispunjeni, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom uručivanja državnih nagrada vojnicima koji su učestvovali u vojnim operacijama u Siriji.

„Vojska i mornarica Rusije u potpunosti su pokazale svoje povećane sposobnosti, uspešno su koristile najnovije naoružanje i tehniku. Piloti vazduhoplovnih snaga izvršili su 34.000 borbenih letova, raketama visoke preciznosti izvršeno je 166 napada na objekte terorista“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, sirijska vojska je uz podršku vazduhoplovstva i mornarice Rusije od terorista oslobodila skoro čitavu teritoriju zemlje — više od hiljadu naselja.

Rusija je dala odlučujući doprinos u porazu terorista u Siriji, sećanje na junake ojačaće odlučnost u borbi protiv terorizma i drugih pretnji u zemlji, rekao je ruski predsednik.

„Rusija je, kao što se više puta dešavalo u istoriji, dala glavni i odlučujući doprinos porazu kriminalne sile koja je bacila izazov čitavoj civilizaciji“, naglasio je Putin.

On je naglasio da su ruski vojnici odigrali glavnu ulogu „u uništavanju terorističke vojske, varvarske diktature koja je sejala smrt i uništenje.“

Prema njegovim rečima, teroristička pretnja „pokušala je da pretvori Siriju u graničnu državu-bazu za globalnu agresiju, čiji je cilj bila i naša zemlja“.

Rusija namerava da nastavi da unapređuje vojnu tehniku i potencijal Oružanih snaga Rusije, koje predstavljaju osnovu za nezavisnost zemlje, naveo je Putin.

„Mi nameravamo dalje da unapređujemo Oružane snage, njihov borbeni tehnički potencijal, da gradimo vojsku nove generacije, razvijamo sistem specijalnih garancija za vojnike, njihove porodice i vojne penzionere. To je naš bezuslovni prioritet, jer su Oružane snage osnova nezavisnosti i bezbednosti Rusije“, naglasio je ruski lider.

Ruski predsednik zahvalio je vojnicima koji su učestvovali u borbama u Siriji na njihovom profesionalizmu i posvećenosti, odanosti vojnoj dužnosti i zakletvi.

On je dodao da je u operacijama u Siriji u protekle dve godine učestvovalo više od 48.000 ruskih vojnika.

„Za nešto više od dve godine u operaciji u Siriji učestvovalo je više od 48.000 naših oficira i vojnika. To su predstavnici praktično svih vojnih profesija: piloti i mornari, pripadnici specijalnih snaga i vojne policije, demineri, izviđači, vezisti, specijalisti medicinske i logističke podrške, komandanti i vojni savetnici“, nabrojao je Putin.

On je dodao da su ruske baze Tartus i Hmejmim važan faktor za zaštitu nacionalnih interesa Rusije.

„Na sirijskoj zemlji ostaju i radiće na stalnoj osnovi dve ruske baze — na aerodromu u Hmejmimu i u luci u Tartusu. Ovo je važan faktor za zaštitu naših nacionalnih interesa i bezbednosti Rusije na jednom od ključnih strateških pravaca“, naglasio je Putin.

Oružani sukob u Siriji traje od marta 2011. godine. Rusija je sprovodila operaciju protiv terorističke grupe DAEŠ od septembra 2015. godine na zahtev zvaničnog Damaska.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 11. decembra posetio rusku vazduhoplovnu bazu u sirijskom Hmejmimu gde je naredio povlačenje velikog dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije nakon okončanja operacije protiv DAEŠ-a. Obraćajući se vojnicima, Putin je izjavio da su oni sjajno ispunili svoje zadatke, da je Sirija očuvana kao suverena, nezavisna država i da su u zemlji stvoreni uslovi za političko rešenje pod okriljem Ujedinjenih nacija. Putin se tada sastao sa sirijskim kolegom Bašarom el Asadom.

 

 

Izvor Sputnjik, 28. decembar 2017

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u