Zvizdić: „Ne može se u isto vreme voleti BiH i pozivati na novi Memorandum SANU“

Predizborna atmosfera u toku sledeće godine će homogenizovati biračko telo i naštetiti pokušajima političkog dogovora

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da neće doći do dezintegracije BiH, kao ni do promena granica na Zapadnom Balkanu.

„Oni koji kao soluciju predlažu disoluciju, to se neće desiti. Reč je samo o nedosanjanim snovima koji se nikada neće realizovati. Neće doći do bilo kakve nove dezintegracije BiH. Procesi će ići ka integraciji. Završena je arhitektura Zapadnog Balkana i neće doći do promena granica na Zapadnom Balkanu“, rekao je Zvizdić u novogodišnjem intervjuu za agenciju Fena.

Opcija je EU, opcija je članstvo unutar porodice modernih evropskih zemalja, kazao je Zvizdić i dodao da očekuje da će iduće godine biti definisana vrlo jasna evropska perspektiva za BiH.

„Evropska perspektiva za region Zapadnog Balkana predstavlja najmanji zajednički sadržilac koji, na neki način, integriše kompletan Zapadni Balkan i bazira naše buduće poteze i prioritete na istom cilju, a to je članstvo unutar EU“, naglasio je Zvizdić.

Što se tiče izazova u narednoj godini, kaže da se na prvom mestu mora govoriti ukupnoj političkoj stabilnosti unutar BiH i o ukupnoj stabilnosti na području Zapadnog Balkana. Smatra da je politička i ukupna stabilnost preduslov za ozbiljan, dinamičaan ekonomski razvoj.

„Moramo mnogo iskrenije razgovarati u samom regionu. Mislim da postoji velika diskrepancija između onoga što se javno govori i onoga što se u stvari praktično radi, tako da ono što govore političari, takve reči ne prate njihova dela“, naveo je.

Kako je dodao, moramo govoriti na bazi relevantnih istorijskih činjenica, moramo naše međususedske i unutrašnje odnose u BiH bazirati na međusobnom uvažavanju, na stvarnim činjenicama, na onome što je potpuno jasno, vidljivo, dokazano.

„Ne može više biti prihvatljiv princip po kojem se šalju vrlo lepe poruke, a ustvari se u praksi radi potpuno obrnuto, ili se nekome ne dozvoljava niti da zna svoju istoriju, niti da promišlja o svojoj budućnosti“, istakao je Zvizdić.

„BIH ĆE NA KRAJU BITI ČLANICA EU“
Kako kaže, „ne može u istoj rečenici stajati konstatacija da neko voli BiH, ili da je neko glavni faktor ili garant mira i sigurnosti na području zapadnog Balkana, a onda u toj istoj rečenici pozvati na neophodnost usvajanja novog memoranduma SANU ili novoga načertanija, jer je ovaj današnji period samo intermeco unutar jednog perioda mira na zapadnom Balkanu, kao što je to izjavio juče jedan od ministara iz Vlade Srbije“.

„Dakle, svi znamo šta su raniji dokumenti, poput Memoranduma SANU ili Načertanija doneli na ovim prostorima. Doneli su rat, razaranje, doneli su stotine hiljada žrtava. Postoji ogromna kolizija između pozivanja na mir i sigurnost i pozivanje na izradu takvih dokumenata, za koje znamo šta su im konačni ciljevi, u istoj rečenici“, naglasio je Zvizdić.

Dodao je da, isto tako, ne može u istom stavu i odnosu prema BiH kao susedu stajati rečenica da se voli BiH, ali da tamo ipak ima više hiljada terorista „koji su poznati samo toj osobi koja daje takvu neutemeljenu i nedobrosusedsku i nedobronamernu izjavu, kada je u pitanju BiH“.

Smatra i da sve namere i želje naroda i građana BiH treba staviti na sto, treba ih analizirati na bazi relevantnih činjenica.

„Obzirom da u zadnje vreme jako puno govorimo o neravnopravnosti naroda u BiH, mislim da je došlo vreme da se to pitanje otvori, ali na jedan ozbiljan, argumentovan način, da svi na sto stave svoje zahteve, svoje primedbe, svoju projekciju, svoje želje, svoj pogled na tako jedno važno pitanje u BiH, ali da zaključci budu plod kompromisa i relevantnih činjenica. Ako svi polazimo od maksimalističkih ciljeva onda ne možemo govoriti o unutrašnjem dogovoru“, smatra Zvizić.

Prema njegovim rečima, na prvom mestu će uvek biti odbrana integriteta i suvereniteta BiH.

„To je nulti prioritet, to je crvena linija ispod koje se nikada neće ići. To je državnost i jačanje državotvornosti same BiH i svih njenih državnih prerogativa“, poručio je Zvizdić.

On smatra da će iduća godina biti obeležena pokušajima da se dođe do postizanja jednog unutrašnjeg, pre svega, političkog dogovora, „ali da će predizborna atmosfera, potreba da se homogenizira svoje biračko telo, sasvim sigurno, nadvladati takve pokušaje“.

Zvizdić je građanima BiH poručio da će BiH na kraju bez obzira na opstrukcije i pokušaje blokade pozitivnih i evropskih procesa, biti članica EU i pripadati porodici modernih evropskih zemalja, tamo gde ustvari de fakto i po svom položaju i pogledu na svet i pripada.

 

 

Izvor Tanjug/RTS, 27. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u