Da li će društvene mreže biti cenzurisane?

Globalisti sumuznemireni i žele da zadrže monopol koji su upravo na tom ideološkom polju imali

Sasvim je moguće da će globalisti pod izgovorom navodnog govora mržnje i nekih drugih neprihvatljivih sadržaja na internetu ili pod ovom izmišljenom pričom o navodnim ruskim hakerima koji im se, izgleda, svuda po svetu priviđaju, cenzurisati čak i društvene mreže.

Društvene mreže trebalo bi da promovišu različita gledišta na način koji „ne vodi balkanizaciji našeg (zapadnog) društva“, rekao je bivši predsednik SAD Barak Obama u intervjuu koji je sa njim za Bi-Bi-Si radio britanski princ Hari.

Do juče navodno prvi američki predsednik koji je bio izabran uz pomoć društvenih mreža, osam godina kasnije u prilično promenjenim okolnostima, prema mišljenju Saše Adamovića, kuka i zapomaže kako društvene mreže više nisu korisne jer očito služe da se preko njih šalju neke druge poruke ili šire neke druge političke ideje, koje su u direktnoj konfrontaciji sa njegovom globalističkom agendom.

DOBAR SLUGA I…
Internet i društvene mreže apsolutno mogu da budu pozitivne i korisne, pojašnjava svoje stanovište Adamović, bez obzira na to kada su i u kakvim uslovima nastale i kako su se razvijale, naročito od pobede novog američkog predsednika Donalda Trampa. On je, podseća naš sagovornik, i te kako umeo u svojoj kampanji, a evo i dan-danas, posle godinu dana u Beloj kući, znalački da koristi društvene mreže u svrhu promocije svoje političke agende.

„Nekako, prethodnih godina kad je ideja globalizma bila na vrhuncu i kad je i sam Barak Obama uz pomoć društvenih mreža izabran za predsednika Amerike, činilo se da su i same društvene mreže nekako upregnute u taj cilj. Sa druge strane, videli smo kao su društvene mreže posebno hvaljene kao veoma korisne i pozitivne u trenutku sprovođenja takozvanih obojenih revolucija, odnosno uklanjanja svih onih režima koji nisu bili po američkoj volji. Takođe je istican njihov značaj i tokom onog krvavog arapskog proleća, čije se posledice i dan-danas osećaju“, podseća Adamović za Sputnjik.

Međutim, ukazuje taj istoričar, sad kad je čitav globalistički projekat doveden u pitanje, pre svega usponom Rusije kao svetske sile, njenim povratkom u globalnu političku igru, zatim velikim ekonomskim pa evo sada i vojnim usponom Kine, zatim izlaskom Britanije iz EU, i na kraju pobedom Donalda Trampa u SAD, odjednom globalistički poredak kome se gubi tlo pod nogama — nije zadovoljan društvenim mrežama.

MATRIKS SPINOVANjE
„Sasvim je moguće da će globalisti pod izgovorom navodnog govora mržnje i nekih drugih neprihvatljivih sadržaja na internetu ili pod ovom izmišljenom pričom o navodnim ruskim hakerima koji se, izgleda, svuda po svetu priviđaju globalistima, uskoro možda cenzurisati i društvene mreže“, sumnja Adamović.

Bivši američki predsednik Obama se, rezonuje Adamović, deklarativno zalaže za različita mišljenja, da se čuje više glasova, da se šire druge ideje, ali bi on, zapravo, želeo društvene mreže kojima dominiraju ili nad njima imaju monopol samo njegove levo-liberalne globalističke ideje.

„Sa druge strane, uveo je ili je ponovo popularizovao termin ’balkanizacija‘ u njihovim zapadnim društvima, koji je u ovom slučaju potpuno promašen jer podele u zapadnim društvima, a pre svega u američkom, nisu proizvod niti posledica društvenih mreža i onoga što se na njima radi ili izgovara, već ta podela u američkom društvu, koja je i ekonomska, i klasna, i rasna, datira mnogo pre društvenih mreža i mnogo pre interneta“, kategoričan je Adamović.

U INTERESU MIRA
U svakom slučaju, napominje taj istoričar, ta levo-liberalna agenda negde ide ka nekoj vrsti cenzure interneta, koja možda neće biti direktna, ali će određena ograničavanja tehnološke ili ideološke prirode biti sasvim moguća.

Globalisti su, konstatuje Adamović, uznemireni u trenutku kad se njihov projekat drma i žele da zadrže monopol koji su upravo na tom ideološkom polju imali.

„Ali taj monopol je i te kako doveden u pitanje, ne samo zahvaljujući društvenim mrežama, ali svakako i zbog njih, i svaki pokušaj njihovog ograničavanja, za koje inače znamo da su zapravo u vlasništvu pre svega ili u velikoj većini upravo onih koji su deo zapadnih globalističkih struktura, unapred će biti osuđen na neuspeh. Sve do konačnog sloma globalističkog projekta, a taj slom je u interesu mira u celom svetu“, jasan je Adamović.

 

Autor Nenad Zorić

 

 

Izvor Sputnjik, 28. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u