Vučić: Hrvati iskonstruisali etnički karakter incidenta

Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikaciju kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti

Hrvatska našim vlastima u četvrtak uputila protest zbog incidenta u mestu Sonta kod Apatina. Ambasadorka Mira Nikolić odbila da primi notu

Podaci policije i Bezbednosno-informativne agencije pokazuju da su predstavnici hrvatske vlasti izmislili međunacionalni karakter sukoba i tuče u Sonti. Ali, šta da radimo. Kad nemaju šta da rade, oni uvek kažu nešto protiv Srba.

Ovako je u četvrtak predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao na odluku Zagreba da Beogradu pošalje protestnu notu zbog navodno etnički motivisanog napada na tri mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti, u vojvođanskoj opštini Apatin.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, uoči sednice vlade, osudio je u četvrtak taj napad, pozvao Srbiju da „zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti“. Zbog navodno međunacionalnog incidenta, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je u Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske, gde je odbila da primi protestnu notu.

Ona je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora s većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca:

—  Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikaciju kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti.

Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Srbij

O dešavanjima u Sonti hrvatsku agenciju Hina u utorak je izvestio predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je rekao da su „pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti“ i da su tom prilikom „korišćeni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom“.

Policija u Somboru potom je saopštila da je identifikovala trojicu mladića koji su u Sonti u noći između nedelje i ponedeljka, nakon verbalnog konflikta, izazvali tuču u kojoj je učestvovalo više lica, kao i da će protiv jednog 19-godišnjaka biti podneta krivična, a protiv druge dvojice prekršajne prijave. Policija je navela da taj incident nije nacionalno motivisan.

Nacionalne motive u ovom incidentu odmah je energično negirao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. On je od nadležnih zatražio da uvek i na svakom mestu primenjuju zakon, posebno kad su u pitanju tekovine skladnih međuetničkih odnosa

U Sonti, inače, živi nešto više od 4.000 stanovnika. Većinu od 59 odsto čine Hrvati, 19 procenata su Srbi, a oko pet odsto Mađari.

MSP: PRAVE KRIVU SLIKU O SRBIJI
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Hrvatske, na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Srbiji – navodi MSP. Kako se ističe u saopštenju, takvi stavovi Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos.

 

 

Izvor Večernje novosti, 28. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u