Brnabić: Nezavisnost Kosova i sankcije Rusiji neprihvatljivi za Srbiju

U tom slučaju bi put do Brisela išao mnogo lakše i mnogo brže. Ali, to nije put koji je u interesu Srbije

Za Srbiju je potpuno isključena mogućnost da prihvati nezavisnost Kosova i uvede sankcije Rusiji zarad ubrzavanja procesa evropskih integracija.

To je izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Da mi danas kažemo: ‘Sankcije Rusiji i priznajemo nezavisnost Kosova’ – taj put do Brisela bi išao mnogo lakše i mnogo brže. Ali, to nije put koji je u interesu Srbije… Taj put je za Srbiju u potpunosti isključen“, rekla je Ana Brnabić u intervjuu za list Politika.

Premijerka je rekla da je EU strateški pravac za Srbiju, ali ne po cenu svega.

„Ali, put reformi, gde imate vladavinu prava, efikasnije sudstvo, borbu protiv korupcije, efikasnu i transparetnu državnu upravu, predvidivo poslovno okruženje – sve je to put koji nas vodi u EU, ali je i u našem interesu“, rekla je ona.

Govoreći o stanju u medijima, premijerka je rekla da su mediji u Srbiji slobodniji nego 2010. ili 2011. godine i da sada ima mnogo više portala i „takozvanih istraživačkih medija“, što je dobro.

Ona je rekla da je napravila ozbiljan presedan kada se sastala sa predstavnicima Grupe za slobodu medija, jer je svesna da je reč samo jednoj grupi, u kojoj čak i nema najvećeg novinarskog udruženja – UNS-a.

„Sada bilo ko, ako napravi grupu, može da traži sastanak kod predsednika Vlade. Uvek sam otvorena za dijalog i saslušaću čak i pojedince, a ne samo udruženja, koji misle da nešto u Srbiji nije dobro ili može i treba da se promeni. Imamo potpuno različite stavove, što ne znači da ne treba da imamo dijalog… Mi nismo neprijatelji. Oni nisu zadovoljni odgovorima, ali nisam ni očekivala da će reći da su odlični“, rekla je Ana Brnabić.

Ona je izrazila nadu da će taj dijalog biti nastavljen.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u 2018. godini, premijerka je rekla da ne veruje da će oni biti raspisani, niti o tome razmišlja.

 

Izvor Beta/B92, 30. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u