Kajl Skot: Članstvo Srbije u EU strateški cilj SAD

Oprezno sam optimističan kada je reč o 2018. godini

Kada sam govorio u Senatu Sjedinjenih Država, prilikom potvrdnog saslušavanja (za mesto ambasadora, prim. prev.), primetio sam da je strateški interes Amerike da podrži razvoj Srbije ka modernoj, prosperitetnoj evropskoj državi u miru sa sobom i svojim susedima, uz iskazivanje punog poštovanja za vladavinu prava i prava svih njenih građana.

Kada se osvrnem na poslednjih dvanaest meseci, zadovoljan sam svime što je 2017. američko-srpsko partnerstvo postiglo, a oprezno sam optimističan kada je reč o 2018. godini.

Godine 2017. Sjedinjene Države su proširile i produbile svoje partnerstvo sa Srbijom. Sve veći broj američkih kompanija pokazuje interesovanje za ulaganje u Srbiji. Firme SAD u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 17.000 ljudi – što je povećanje od blizu 10 odsto od mog dolaska. Američke kompanije su dobri partneri i kreatori poslova, a radna mesta koja one nude spadaju u najtraženije među srpskim radnicima. Naše kompanije sa sobom često donose novu tehnologiju, visoke radne i ekološke standarde, kao i dobre korporativne prakse. Pomagati ovim kompanijama da budu uspešne je važno za budućnost Srbije. Uspešne priče i transparentno i gostoljubivo poslovno okruženje u Srbiji najbolja su marketinška sredstva za privlačenje dodatnih investitora.

Tokom protekle godine finansijska pomoć SAD pomogla je Srbiji da nastavi da izgrađuje snažne ekonomske institucije i prakse koje privlače strana ulaganja. Pomoć SAD igrala je značajnu ulogu u reformama da se načine fleksibilni i pravični zakoni o radu, efikasni režimi inspekcija, bolji pristup sudstva, koraci ka legalizaciji biznisa iz sive ekonomije, kao i zakoni koji pomažu pojedincima spremnim da ustanu protiv korupcije i bespotrebnog trošenja.

Naše partnerstvo u bezbednosti bilo je naročito plodonosno. Srbija je duže od decenije bila aktivan učesnik programa NATO Partnerstvo za mir. Program partnerstva država koji predvodi naša Nacionalna garda Ohaja je ugaoni kamen bezbednosnog odnosa koji razvija dinamične i bliske bilateralne veze između naših oružanih snaga. Srpski i američki oficiri i podoficiri zajedno se obučavaju i uče jedni od drugih u našim najprestižnijim vojnim školama. Zapravo, jedna srpska oficirka nedavno je postala prva Evropljanka koja je diplomirala pri Pešadiji SAD.

Sjedinjene Države takođe poštuju doprinose Srbije globalnim naporima za očuvanje mira. Srbija je cenjena članica koalicije koja pobeđuje Islamsku državu Iraka i Sirije i bori se protiv međunarodnog terorizma. Juna ove godine pridružio sam se predsedniku Vučiću u jednom od njegovih prvih zvaničnih koraka kada su SAD Srbiji donirale i isporučile 19 vozila Hamvi kako bi podržale srpsko učešće u operacijama UN širom planete. Time je ukupan broj besplatno dostavljenih Hamvija u okviru našeg programa Vojnog finansiranja u inostranstvu (FMF) uvećan na 40. U stvari, SAD su u poslednjih šest godina Srbiji uputile više od 22 miliona dolara bezbednosne pomoći za modernizaciju odbrane i obuku. U istom periodu Srbija je za više nego deset puta uvećala svoje doprinose operacijama UN za održavanje mira.

Naš strateški cilj za Srbiju je takođe strateški cilj ove vlade: integrisanje sa EU. To je bila ključna poruka koju je predsednik Vučić čuo kada je u julu posetio Vašington. Mi smo posvećeni partneri u naporima Srbije ka reformama koje vode tom cilju. Od 2000. godine doprineli smo sa milijardu dolara ekonomske i bezbednosne podrške Srbiji da dostigne taj cilj. Protekle godine Srbija je otvorila brojna nova poglavlja u procesu pristupanja EU.

Godina 2018. doneće nove izazove ekonomskim i strukturalnim reformama, racionalizaciji javnog sektora, unapređenju zdravstvenog i obrazovnog sistema, suzbijanju korupcije, normalizaciji odnosa sa Kosovom i drugim koracima ka pomirenju sa ostalim susedima Srbije i – što je možda najvažnije – izgradnji građanskih institucija koje unapređuju vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i jake, zdrave medije koji su temelj snažne i dinamične demokratije. Međutim, ja ostajem optimista kada je reč o perspektivama Srbije i rešen sam da učinim sve što mogu na snaženju i produbljivanju naših bilateralnih veza.

Autor je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji

 

 

Izvor Danas, 31. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u