Aleksej Overčuk: Robotizacija ratova

Pisci naučne fantastike već su više puta prognozirali da će naredni svetski rat biti potpuno robotizovan. Ka tome se sve i kreće

Sada se pred vodećim armijama sveta otvaraju perspektive od kojih zastaje dah. Jer, puške će uskoro pogađati bez promašaja, svaki brod moći će da se pretvori u nosač aviona, a roboti će sebi potpuno potčiniti nebo.

Strategija razvoja novog naoružanja već ima jasnu usmerenost nezavisnu od zemalja proizvođača: čovek postepeno napušta bojno polje i premešta se u komandne centre. U teatrima ratnih dejstava ostaju samo roboti kojima iza kulisa upravljaju ljudi.

Pisci naučne fantastike već su više puta prognozirali da će naredni svetski rat biti potpuno robotizovan. Ka tome se sve i kreće. Već su se pojavile snajperske puške kojima upravljaju kompjuteri.

Američka kompanija TrackingPoint počinje da ubacuje u prodaju takvo „oružje koje nikada ne promašuje“. Njenim snajperistima ostaje da samo odaberu metu, a sve ostalo odrađuje kompjuterizovana puška…

Proizvođači takvih čudo-snajpera zasad ne otkrivaju da li je njihovo „čudo“ jednako uspešno ako meta-žrtva trči, skače ili beži krivudajući… Takve „igračke“ u SAD koštaju najmanje 22.000 dolara.

U dogledno vreme će se pojaviti snajperske puške kojima će se upravljati – glasom. Navodno će biti dovoljno da se uperi na protivnika i da joj se izda naredba. Čak i u stilu: pobij sve. U nekim zemljama se već radi na čaurama za metke od – poliimida koji izdržava temperature do 400 stepeni.

Radi se i na mecima koji će se proizvoditi od legure praškastih karbida, volframa i kobalta. Jer probijaju sve postojeće zaštitne prsluke. Sve najbolje današnje bespilotne letelice su u suštini avioni bez posade kojima je potrebna manja ili veća pista za uzletanje i sletanje. Sada se od avio-dronova već polako odustaje.

Američki koncern Northrop Grumman pokazao je već projekat udarnog drona koji je nazvao TERN (Tactically Exploited Reconnaissance Node), a treba da poleti već tokom ove godine. TERN je na zemlji u uspravnom položaju, a uzleće kao helikopter. Let nastavlja kao avion, a biće naoružan poput „Predatora“ i „Ripera“.

Pretpostavlja se da će TERN moći da preleti oko 2.000 kilometara. Prvo će se naći u naoružanju američke ratne flote jer će moći da uzleće sa svakog ratnog broda. Čak i sa tankera. Sa takvim dronovima, svaka pešadijska četa moći će da ima sopstvenu avijaciju i da ne traži više „vazdušnu podršku“ od nadređenog štaba.

Koncern Northrop Grumman pokazao je višenamensku bespilotnu letelicu Dash X. Smeštene u specijalne kontejnere, nosiće ih vojni avioni i po potrebi „oslobađati iz kontejnera“. Pritom će one širiti krila i uključivati svoje motore.

Moći će da neprekidno lete do 10 sati, sa maksimalnom brzinom od 110 kilometara na sat. Dash X već 2019. treba da nose avioni F/A-18 Super Hornet i EA-18G Growler. U Pentagonu se uveliko razmišlja i o pretvaranju otpisanih F-16 u bespilotne letelice koje bi bile potčinjene pilotima lovaca pete generacije F-35.

Tako bi svaki F-35 mogao da ima pratnju celog roja lovaca četvrte generacije koji bi – po komandi pilota 35-ce – mogli i da prvi ulaze u bitku, i da štite F-35 od protivničke PVO, i da otvaranjem vatre prisiljavaju protivnika da se otkrije.

Sve je, na prvi pogled, fantastično. Samo, protivnički avioni lete nadzvučnim brzinama, a rakete su još brže, pa će pilote F-35 verovatno zameniti veštačka inteligencija. A od te tačke sve postaje i mnogo prostije i mnogo komplikovanije i neizvesnije…

I Rusija i Kina rade na svojim novim oružjima. U tišini.

 

Izvor Fakti, 03. januar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u