Rusija se okreće Istoku, cene nafte u Evropi rastu

Povećanje isporuka u Kinu dovešće u januaru i februaru do smanjenja izvoza iz Primorska i smanjiti izvoz u istočnu Evropu

Cene nafte značajno rastu na evropskom tržištu zbog strategije Rusije koja se naziva „Okretanje na istok“.

Kako je javila agencija Blumberg, pozivajući se na prognoze konsultantske kompanije FGE, cene nafte u zemljama EU značajno rastu u kontekstu preorijentacije Rusije na naftno tržište Kine. Prema prognozama kompanije, Rusija će povećati obim isporuka nafte u Kinu za 200.000 barela dnevno 2018. godine, i tako postati najveći izvoznik.

„Rusija zaista počinje da operativno seli izvoz nafte iz Evrope u Kinu. Iako mi očekujemo da izvoz nafte iz Rusije 2018. godine ostane na nivou od prošle godine“, navodi se u pregledu FGE od 29. decembra.

Prema podacima FGE, povećanje isporuka u Kinu dovešće u januaru i februaru do smanjenja izvoza iz Primorska i smanjiti izvoz u istočnu Evropu u martu. Isporuke „Uralsa“ iz Primorska verovatno će pasti u januaru na 160 hiljada barela dnevno u poređenju sa prošlom godinu, a isporuke iz Novorosijska mogu ostati na ranijem nivou uz mogućnost nekog rasta, kaže konsultant.

U maju je na forumu „Jedan pojas – jedan put“ u Kini predsednik „Rosnjefta“ Igor Sečin izjavio da je njegova kompanija krajem 2016. godine isporučila Kini 34,5 miliona tona nafte, tj. dva puta više nego tri godine ranije.

Šef kompanije je naglasio da bi ovakvi rezultati bili nemogući bez partnerstva sa kineskom naftogasnom korporacijom CNPC, koja kupuje 80 odsto nafte koju „Rosnjeft“ isporučuje u Kinu.

Početkom septembra „Rosnjeft“ i kineska kompanija (CEFC) su potpisali na Devetom samitu BRIKS-a sporazum o strateškoj saradnji i dugoročni ugovor za isporuke nafte. Ovim će se povećati direktne isporuke nafte na kinesko tržište.

 

 

Izvor Sputnjik, 3. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u