Samoopredeljenje će ipak podržati zakon o ukidanju specijalnog suda?

Analitičari u Prištini ističu da rizik od ponovnog pokretanja inicijative nije prošao

Pokret „Samoopredeljenje“ glasaće za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, izjavio je listu „Zeri“ poslanik tog pokreta Redžep Seljimi.

On je rekao da inicijativu za obaranje tog zakona treba da preduzmu kosovski predsednik ili premijer, a ne pojedinci.

Pre desetak dana, kada je u kososvkoj skupštini sa 43 potpisa poslanika iniciran zahtev za obaranje zakona, poslanici „Samoopredeljenja“ nisu učestvovali na sednici predsedništva skupštine, pa nije bilo kvoruma za zakazivanje vanredne sednice.

„Potpisi 40 poslanika su važniji od sastanka Predsedništva (čak i bez kvoruma) kako bi se zakazala sednica“, rekao je Seljimi i pozvao predsednika i premijera da se uključe u inicijativu.

RTS navodi da mediji u Prištini pišu da se nije odustalo od ponovnog pokretanja inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, koji će se baviti zločinima pripadnika bivše OVK.

Uprkos upozorenjima međunarodne zajednice da bi takva odluka izolovala Kosovo na međunarodnoj sceni, analitičari u Prištini ističu da rizik od ponovnog pokretanja inicijative nije prošao.

Hašim Tači, Kadri Veseli i Ramuš Haradinaj, tri ključne političke ličnosti u Prištini, ne daju znake da odbacuju inicijativu za ukidanje zakona, ostavljajuci proces „u rukama i volji poslanika“.

Prvi pokušaj organizovanja vanredne sednice skupštine, za obaranje zakona, bio je krajem decembra. Zbog nedostatka kvoruma, predsedništvo skupštine nije uspelo da zakaže sednicu.

U međuvremenu je nekoliko poslanika povuklo potpise sa peticije, koja sada ima manje od 40 potpisnika, što je minimum od jedne trećine da bi se sazvala vanredna sednica.

Aktuelni saziv kosovske skupštine je na odmoru do 14 januara, a pojedini prištinski mediji spekulišu da bi inicijativa za održavanje vanredne sednice, sa zahtevom za obaranje Zakona o Specijalnom sudu, mogla da bude reaktivirana do 20. januara, dodaje RTS.

 

Izvor Tanjug/B92, 04. Januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u